Finskt riksdagsval med röda inslag

Det kommunistiska deltagandet i söndagens finska riksdagsval var blygsamt, men befintligt och utgjordes av FKP och KAP. FKP fick ett väljarstöd på 0,3 % vilket motsvarar 9 375 röster. Enligt YLE:s svenska hemsida framgår det att partiet fick flest röster i valdistriktet Birkaland som för övrigt omfattas av Finlands tredje största stad Tammerfors. I detta valdistrikt fick man sammanlagt 2008 röster.

Andelen väljare som röstade på KAP var dock något mindre då man endast fick 0,1 % av folkets röster vilket i sin tur motsvarar 1 678 stycken. Vidare fick man flest röster i valdistriktet Nyland där även Esbo är beläget. Här fick man totalt 449 röster. FKP och KAP får dock inga mandat i den finska riksdagen.

Valsegern gick i övrigt till landets samlingsparti som fick 20,9% av finländarnas röster, dvs. 598 369 röster. På andra plats kom SDP, Finlands Socialdemokratiska Parti med 19,1 % av rösterna, därav 561 049 stycken. Valets oroväckande överraskning stod det nationalpopulistiska partiet Sannfinländarna för då man fick hela 19 % av väljarnas röster vilket i siffror motsvarar 559 342 stycken.

Charlie Paulsson

2 tankar på “Finskt riksdagsval med röda inslag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.