Rapport från Fackliga Världsfederationens kongress (uppdaterat)

Från invigningen, de svenska delegaterna syns efter 2.03 minuter.

Den 9 april:

Lördagen var kongressens sista dag. Dagen inleddes med att en av representanterna for USAs 22 närvarnade fackföreningar äntrade talarstolen och höll ett bejublat tal. Hon kunde bland annat beratta att USAs arbetarklass inte ligger i krig med någon, det ar USA imperialismen som ligger i krig med världens folk, inklusive den amerikanska arbetarklassen. Hon lovade kongressen under stående ovationer att USAs arbetarklass är fast förvissad att göra sin roll nationellt och internationellt. Hon hyllade den fackliga världsfederationen och lovade att inte göra den besviken på USAs arbetarklass. Hon nämnde vidare att den fackliga organisationsgraden ar 7 procent.

Efter ett antal andra inlägg från världens alla hörn gick Lars Lundberg från den svenska delegationen upp i talarstolen for att beskriva situationen for Sveriges byggnadsarbetare och kampen mot EU. Avslutningsvis tackade Lars WFTU for att de inbjudit den svenska delegationen att närvara.

Direkt efter lunch bad den palestinska delegationen den svenska delegationen om ett enskilt möte. I dessa mycket kamratliga samtal framkom det att den Palestinska fackföreningsrörelsen önskar intensifierat samarbete med den radikala delen av den svenska fackföreningsrörelsen. På mötet deltog bl.a. den palestinska motsvarigheten till Sveriges LO-ordforande.

Dagen avslutades med en hejdundrande kongressfest dä sång och musik framfördes från världens alla länder.

Den 8 april:

Dagen inleddes med att delegaterna träffades i regionala möten.

Där diskuterade vi situationerna i de olika Europeiska länderna. Jannis Konstantis från den svenska delegationen beskrev situationen i Sverige på ett lysande sätt. Jannis tog bland annat upp nedmonteringen av den sociala välfärden.

Efter Europamötet var det återigen dags att gå in i den stora plenumsalen där delegater från hela världen satt i intensiva diskussioner. Man känner tydligt att man är på en världskongress när man
ser delegaterna från Sydafrika dansa, när man hör hur Venezuelas delegater ropar och ser den festklädsel som delegater från Afrika och Indien bar, vilket inte är något som våra svenska ögon och öron ar vana vid från kongresser där hemma.

Klockan 14.00 var det dags för byggnadsarbetarna i vår delegation att träffa ordföranden för det Grekiska byggnadsfacket, Cypriotiska byggnadsfacket samt delar av ledningen for UITBB,
fackföreningsinternationalen för byggnadsarbetare i enskilda överlagningar. Samtalen var mycket konstruktiva och resulterade i att vi gemensamt bestämde oss för att utveckla vårt samarbete.

Dagens sista stora punkt på dagordningen var valet av Generalsekreterare for WFTU de kommande fem åren. Kamrat George Mavrikos valdes enhälligt och under stående ovationer till generalsekreterare för ytterligare en femårs period.

Efter att dagens förhandlingar var avslutade åkte alla kongressdelegater tillsammans till parlamentsbyggnaden i Aten för att där hedra den okända soldatens grav.

Den 7 april:
Idag började de egentliga kongressförhandlingarna, gårdagen var en översvallande invigningsfest.

Den inledande ceremonin utgjorde en stor internationalistisk fest värdig att fira de dryga sex årtionden med WFTU. Historien hedrades med visning av en Video som tillägnats WFTU och dess bidrag i den fackliga klassrörelsen. WFTU har alltid funnits på det arbetande folkets sida i kampen mot exploatering, imperialism, kolonialism och apartheid.

Talare från de olika länderna framförde både skrämmande och glädjande rapporter, I en rapport framgick det att 2 miljoner arbetare dör varje år på sina arbetsplatser, dödsfall som oftast beror på att kapitalet ställer profiterna före människoliv.

Talare från Colombia berättade om att de senaste 5 åren har mer än 50 000 fackliga aktivister försvunnit och anser regeringen och de paramilitära grupperna är lika skyldiga, även där beror ringaktande av människoliv på kapitalets jakt efter profiter och det är kapitalisterna som finansierar de paramilitära grupperna för skydda sina profiter. Den Colombianska fackföreningsrörelsen ser gärna ett mer aktivt stöd från sina europeiska klass- bröder och systrar.

Från Afrika rapporterade en talare från Afrikanska enhetsunionen (OAU) att medellivslängden på en arbetare i Afrika var mellan 45 – 49 år.

Fackföreningar världen över tar avstånd mot det krig som imperialismen startat mot Libyen och kräver dess omedelbar avslutande, det är det Libyska folket själv som skall utforma sin framtid, samtidigt uttalar man sitt stöd för och sin solidaritet med det palestinska folket.
Glädjande var att WFTU under kongressperioden kunnat utökas med 80 nya medlemsorganisationer, bland annat i Venezuela byggs det nu nya och starka fackföreningar.

Sudan där vi mest hört om krig och klaner är mer än 2 miljoner fackligt organiserade. Ett omdöme som framgick redan på första kongressdagen var att arbetarrörelsen håller på att radikaliseras, klassamarbetspolitiken fördömdes och uppmaningar att stärka klasskampen hördes från flera håll.

Kvällen avslutades med att KKE bjöd alla delegater på middag i sin partilokal i hjärtat av Athen, det var inte lite folk närmare 900 men deras lokal är förmodligen lika stor om inte större än Folkets Hus i Stockholm.

Den 6 april:
Hela den svenska delegationen är nu på plats. Dagen har bjudit på utflykter till bl.a. Akropolis.

Omkring klockan 17 anlände bussarna med poliseskort för att föra oss till Olympiastadion för den officiella kongress öppningen. Resan från hotellet till Olympiastadion tog ca 30 minuter och på resan kunde vi se en del av de 16 000 välkomstaffischer PAME satt upp för att hälsa oss alla välkomna. Kongressinvigningen blev en fullständigt hänförande upplevelse, när vi 850 kongressombud tågade in i kongressalen möttes vi av 15 000 jublande PAME medlemmar som sjöng och viftade med fanor. Den internationella solidariteten höll på att lyfta taket från kongressalen.

Kongressen inleddes med att en facklig kamrat från Colombia berättade om den kamp de för, mot regeringen och paramilitära styrkor som mördar fackföreningarnas medlemmar. Efter det hölls en tyst minut för de fackföreningsmedlemmar som under kongressperioden fått plikta med sina liv, därför att de ställt sig i klasskampens centrum.

Glädjeämnen blev också presenterade, bl.a. har WFTU under kongressperioden ökat medlemstalet med 14 miljoner medlemmar. Officiella representanter från det Grekiska parlamentet hälsade också kongressen välkommen till Grekland och Aten.

Imorgon börjar kongressen egentliga arbeten.

Igår eftermiddag, den 5 april, anlände den svenska delegationen, en dag innan kongressen börjar. Gårdagen bjöd på mängder av intressanta samtal med delegater från Indien, Bangladesh, Pakistan, Vietnam, Sri Lanka med flera. Kongressen invigs 19.00 (18.00 svensk tid) vilket innebar att idag ges tid att utforska Greklands historia.

– Ett besök på Akropolis är idag inplanerat, hälsar den svenska delegationen från sitt hotell i Athen.


Relaterat: Fackliga Världsfederationen håller kongress

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.