AKEL om utvecklingen inom palestinska myndigheter

Pressmeddelande från AKEL:s centralkommitté

AKEL välkomnar det nyligen undertecknade avtalet mellan de palestinska organisationerna Fatah och Hamas för inrättandet av en nationell enhetsregering och anordnandet av nationella val de kommande månaderna. Denna utveckling är naturligtvis ett positivt steg mot uppfyllandet av målen för det kämpande palestinska folket för frigörelse och fred i regionen, med tanke på de hinder som har uppstått på grund av den långvariga interna splittringen de senaste åren i palestiniernas politiska ledning. AKEL hoppas därför att de palestinska organisationernas vilja till enighet och försoning kommer att omsättas i praktiken inom den närmsta framtiden.
 
Samtidigt beklagar vi Israels position och deras försök till att underminera palestiniernas ansträngningar att uppnå nationell enighet genom att hota med att dra sig ur förhandlingarna. Det hade i vilket fall som helst lett till ett dödläge på grund av dess ställning och skapandet av nya fullbordade faktum. Inom denna tidigare nämnda ram, fördömer vi också Israels tillkännagivande då man har undanhållit ekonomiska och skattemässiga överföringar till palestinska myndigheter på nästan 1,4 miljarder dollar per år, en summa som utgör två tredjedelar av den årliga budgeten för de palestinska myndigheterna. Dessutom beklagar vi USA:s negativa position i avtalet med de palestinska organisationerna vilket provocerar och försvårar Israels position ytterligare.

Den 6 maj 2011, Nicosia

Översatt av Charlie Paulsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.