Greklands kommunistiska parti KKE fördömer behandlingen av Joaquin Perez Becerra och kräver att han omedelbart släpps

Greklands kommunistiska parti (KKE) fördömer arresteringen och utlämningen av Joaquin Perez Becerra, militant, journalist och upphovsman för Internetinformationsnätverket ANNCOL.

Nu har KKE dessutom tagit ärendet till Europaparlamentet via frågan om MEP Babis Angorakis till Europarådet. Följande problem har observerats i frågan:

”Den 23 april utelämnades Joaquin Perez Becerra av venezuelanska myndigheter till Colombia som för övrigt är militant, journalist, författare och upphovsman för Internetinformationsnätverket ANNCOL i New Colombia.

Innan Becerra kom till Sverige 1994 från Colombia som politisk flykting var han ledamot i kommunfullmäktige i Patriotiska Unionen, en laglig, politisk formation som deltog i lokala, parlamentärs och presidentsval i Colombia.

EU-medlemsstaternas regeringar har under flera år haft direkta samtal med Patriotiska Unionen inom ramen för folkrörelsens försök till fred. Colombias reaktionära regim och de paramilitära dödspatrullerna har mördat två av Patriotiska Unionens presidentkandidater, 13 parlamentsledamöter, 8 senatorer, 11 majorer, 70 kommunfullmäktigeledamöter samt tusentals fackföreningsfolk, bönder och studenter. Morden fortsätter än idag. Becerras liv är i fara och hans fru har dödats i ett försök att lönnmörda honom.

Utlämningen av Becerra och de allvarliga dödshot som har riktats mot honom på grund av hans engagemang vid sidan om i den colombianska folkrörelsen för fred och demokratiska rättigheter har gett upphov till intensiva globala protester. Sveriges utrikesminister har dock avstått ifrån att starta en utredning angående utlämningen då det strider mot internationella överenskommelser.

Vi ställer frågan till rådet: Fördömer ni den orättfärdiga arresteringen och utlämningen av en europeisk medborgare till Colombia? Vilka åtgärder kommer svenska myndigheter att vidta för att säkra Becerras fysiska välbefinnande samt för att hans godtyckliga häktning ska upphävas? Vad krävs för att colombianska säkerhetsstyrkor ska släppa honom?”

Översatt av Charlie Paulsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.