Greklands kommunistiska parti- Generalstrejk och avgörande klassrespons till det antiproletära överfallet

En minst sagt viktig strejk utlystes onsdagen den 11 maj av PAME, den grekiska fronten med anledning av de kontinuerliga antiproletära angrepp som har iscensatts av landets socialdemokratiska regering, EU, Internationella Valutafonden, Europeiska Centralbanken och plutokratins partier. Aktiviteterna på ett flertal arbetsplatser inom den privata och offentliga sektorn avbröts. Fabriker, företag, byggarbetsplatser, alla medier, hamnar och andra arbetsplatser förblev stängda. Rader av strejkvakter omringade sedan gryningens infall arbetsplatser i form av getton och stödde arbetarnas strejk på ett organiserat sätt. De strejkande arbetarna utkämpade en betydande strid och genom deras deltagande trotsade de också arbetsgivarterrorism, skrämsel, svek och fatalism.
 
Tusentals kommunister, medlemmar och förtrupper för KKE och KNE genomförde strejken framgångsrikt tack vare ett omfattande skydd. Därigenom möjliggjordes besök, tal och inhopp i fabriker och på arbetsplatser.
 
Tiotusentals demonstranter strömmade in i centrala Aten och dussintals andra städer för att delta i PAME:s strejkrallyn. De demonstrerade mot och fördömde de antiproletära åtgärder som framhävs. Särskilt lönerna i den offentliga sektorn och tidigare statliga företag är återigen måltavlor för bourgeoisien såsom sociala förmåner och pensioner. De försöker införa som en generell princip ”flexibla arbetsförhållanden överallt”. Dessutom förväntas omfattande nedskärningar inom hälsa, medicinska utgifter, utbildning, välfärd, social trygghet som täcker för farliga och ohälsosamma yrken. Nya indirekta skatter kommer att lastas på arbetarna, medan regeringen planerar att stänga offentliga organ och sparka arbetare som har korttidskontrakt.
 
Generalsekreteraren i Greklands kommunistiska partis centralkommitté Aleka Papariga, deltog själv i PAME:s rally i Aten och gjorde följande uttalande till journalisterna: -De överordnades politiska linje leder till en organiserad kontrollerad konkurs och är som en elräkning som du inte behöver öppna och läsa. Folket, arbetarna och de anställda måste skriva sina egna sidor i detta lands historia, i riktigt stora och fetstilta bokstäver. Deras ilska måste omvandlas till styrka så att de kan slutföra sitt motangrepp. Det finns inget annat sätt. ”
 
Huvudtalaren på PAME:s  rally i Aten, Vasilis Stamoulis, ordförande i arbetareförbundet för textil och läder konstaterade bland annat följande i sitt tal:
 
-Vi sänder ut ett budskap om att de nya barbariska åtgärder som förbereds kommer att möta massan och ett avgörande motstånd hos arbetarna, egenföretagarna, de fattiga och de medelstora jordbrukarna, ungdomarna och för alla människor.
 
De vill få ner oss på våra knän, att vi ska underkasta oss dem så att vi inte kan höja våra huvuden för att svara. De kommer att mötas av en plan och ett perspektiv för vår slutgiltiga och radikala frigörelse från det kapitalistiska ägandet. Oavsett hur de väljer att hantera det, kan barbari inte göras humant. Med eller utan en omförhandling med en förlängning eller en ”frisyr” eller på något annat sätt som de väljer att hantera skulden, kommer vi att fortsätta att betala med inget slut i sikte. De leder oss till full konkurs för att rädda kapitalets profit.
 
Vi kräver att de betalar för sin kris. Underskottet och skulden är deras ansvar. Det finns enorma vinster i deras banker och valv.

Beskjutningen med lösa patroner av majoriteterna i de grekiska arbetarnas generalförsamling och Greklands tjänstemannaorganisation kan inte lura oss. De är helt i enlighet med kapitalets och regeringens politiska linje. De fungerar som en väg ut och som en förstärkning av konkurrenskraften för kapitalet.
 
Det är en del av de europeiska fackföreningarnas komprometterande ledning som kommer till vårt land inom de närmsta dagarna för att hålla kongress och som i åratal har varit aktiva och oroliga i samma riktning, hur kapitalet på europeisk nivå kommer att bli mer konkurrenskraftigt än andra befintliga imperialistiska konkurrenter såsom Kina och Indien.
 
Detta kast av fackliga byråkrater, dessa lakejer av transnationella är inte välkomna till vårt land.
 
Efter detta tågade demonstranterna på Atens gator och passerade även landets parlament. Slagordet ”Utan dig kan ingen kugge vändas, arbetare du kan klara dig utan cheferna” skakade strejkrallyt. Detta visar att de grekiska klassorienterade fackföreningsrörelsen som är samlade av PAME, inte enbart söker en organisering av kampen för att slå tillbaka överfallet på folket, men att den stärker dess ideologiska och politiska innehåll samt understryker möjligheten och nödvändigheten av ett annat samhälle, utan exploatering av människan.

PAME genomförde strejkdemonstrationer i sammanlagt 73 städer, som var klart större än motsvarande mobiliseringar organiserade av de komprometterande fackförbundens ledning i de privata och offentliga sektorerna. I Aten, i marschen för de grekiska arbetarnas generalförsamling och landets tjänstemannaorganisation, utbröt efter PAME:s  strejkdemonstration slagsmål på grund av aktivitetens provocerande mekanismer. Det följdes av ett anfall från polisens specialstyrkor som resulterade i att en demonstrant skadades allvarligt. Det illegala angreppet av polisen mot demonstranterna fördömdes i ett uttalande av presstjänsten för Greklands kommunistiska partis kommitté, som noterade bland annat: ”KKE fördömer polisens illegala angrepp mot demonstranterna som för övrigt resulterade i att en demonstrant skadades allvarligt. Polisens misshandel är en del av och ett resultat både av regeringens politiska linje och de borgerliga mekanismerna att bryta människors vrede och kamp, ​​som har framkallats av regeringens antimänniskoorkan, EU och plutokratin. Folket ska inte ge efter för någon form av utpressning och angrepp mot den, det måste resa ett skydd  och gå till motattack ”.
 
12 maj 2011

Översatt av Charlie Paulsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.