Boktips för stranden, hängmattan, balkongen eller parken

Nu när äntligen sommaren och industrisemestern kommit har vi fått tid för rekreation och eftertanke. En god bok är en lika självklar semesterupplevelse som att grilla en söndermarinerad flintastek.

Här kommer lite tips på sommarläsning.

De av er som ännu inte hunnit med att läsa Jonas Jonsson mästerverk Hundraåringen som klev ut genom fönstret kan skatta er lyckliga. Då har ni den här makalösa och inte minst dråpliga resa ogjord. Den här boken är inte lämplig att läsa om man ligger i hängmattan. Det krävs stabilare underlag, risken är annars att man ramlar ur när man gapskrattar.

Allan Karlsson bor på äldreboendet och han fyller 100 år. Kommunalrådet och lokaltidningen har meddelat att de skall komma för att fira Allan på hans 100- årsdag.

Helt plötsligt bestämmer sig Allan för att han inte vill vara med på det här jippot och kliver därför ut genom fönstret och påbörjar sin resa. Därmed börjar Allan sin resa som är fullständigt osannolik. Vi träffar under resans gång Stalin, Truman, Kim-Il-Sung, Mao och alla andra. När man läser boken upptäcker man helt plötsligt, det finns ju en verklighetsbakgrund i alla tokerier. Förutom dessa storheter får vi även stifta bekantskap med honom som genom ett arv blivit garanterad ekonomiskt oberoende fram tills han avlagt en akademisk examen. Alltså är han nästan veterinär, nästan biokemist, nästan läkare. Han avslutade alltid studierna dagen före examen. Skall ni i sommar bara läsa en bok. Läs den här.

Jonas Jonsson
100- åringen som klev ut genom fönstret.
Piratförlaget.

En annan mycket omdiskuterad bok är Thomas Sjöbergs Den motvillige monarken Carl XVI Gustaf.

Boken är läsvärd, inte i första hand därför att den beskriver vad vi redan visste, nämligen att borgarklassen mellan skål och vägg beter sig som svin. Som när kungen och hans kompisar efter herrmiddagen i Storlien kallade in kaffeflickorna. Ett antal vackra och yppiga unga damer kom i matsalen med en varsin kaffebricka. Klädseln bestod av en minkpäls. När kaffet var serverat tog damerna av sig pälsarna och satte sig till bords utan så mycket som en tråd på kroppen.

Bokens värde består i att i den första tredjedelen av texten kartlägger Thomas Sjöberg på ett mycket grundligt sätt det svenska kungahusets kontakter med nazityskland. Visst visste vi att Gustaf V:e var nazist. Men att kontakterna med Hitler var så omfattande och breda det var en nyhet. Boken har väckt mycket stor medial uppmärksamhet, inte för att den svenska statsledningen i stort sett var Du och bror med hela den nazistiska rörelsen, utan därför att kungen helst av allt vill bli grävmaskinsförare.

Thomas Sjöberg
Den motvillige monarken
CARL XVI GUSTAF
Lind & Co

Bokhandelsdiskarna svämmar just nu över av deckare, ofta skrivna av svenska författare. När det handlar om att läsa deckare får man vara försiktig. Samtidigt som det finns alldeles utmärkta deckare så finns det rena smörjan. Att Liza Marklund som trots att det hon skriver är rena smörjan, ofta leder försäljningslistorna är obegripligt. Marklund har fastnat på ett tema och det följer hon i bok efter bok. Det blir då lika spännande att läsa som att se Bruce Willis i Die Hard 14.

Vi nämner tre deckare som är mycket läsvärda, bra skrivna och med en handling som grundar sig på att författarna har begripit att all historia är historien om klassernas kamp.

Camilla Läckberg kallar sin sjunde roman för Fyrvaktaren. Handlingen är som vanligt förlagd till Fjällbacka och hon väver i vanlig ordning in två historier till en. Nutid och dåtid. Fyrvaktaren är en mycket gripande roman som tar sin början på 1800- talet. Vi får följa hur pigan tvingas att gifta sig. Vi får också följa med och uppleva vad som händer med den som är homosexuell och därmed betraktad som en abnorm idiot och dessutom anser det själv.

Camilla Läckberg
Fyrvaktaren
Bokförlaget Forum Månpocket.

Ingrid Hedström har skrivit romanen Under jorden i Villette.

I boken får vi följa hur ett belgiskt gruvbolag på alla sätt gör vad man kan för att öka profiten. Gruvfacket gör man vad man kan för att motarbeta. Så händer en förskräcklig olycka i gruvan. Alla gruvarbetare som då är i gruvan omkommer. Enligt gruvfacket hade olyckan kunnat undvikas och därmed börjar hela historien som får starka förgreningar till svenska Bergslagen. Mycket läsvård.

Ingrid Hedström
Under jorden i Villette.
Alfabeta Stockholm Månpocket.

I Anne Holts senaste bok Frukta inte är handlingen förlagd till Oslo och Bergen. Genom denna roman får vi följa hur högerextremister från USA, gärna med religiösa förtecken, till och med har förgreningar till Norge. Dessa religiösa extremister som handlar på order direkt från Gud anser sig ha rätt att göra vad som helst, de handlar ju på order av den stora Herren.

Att döda negrer och homosexuella är därför bara ett sätt att sprida herrens ljuvliga budskap.

Mycket gripande, faktiskt lite skrämmande då man ganska snart inser att det Anne Holt beskriver är ju det som just nu händer. Än mer obehagligt är att dessa religiösa mördare tycks ha obegränsat med pengar, och pengar växer som bekant inte på trän. Var kommer de ifrån.

Anne Holt
Frukta inte
Pocketförlaget.

För de lite yngre SKP- medlemmarna vill vi rekommendera Arvid Rundbergs bok om Frisco Per.

Per Eriksson som under sitt liv som sjöman och kommunist alltid intagit en tätposition i klasskampen. Per Eriksson – eldaren – spanienkämpen – fredsaktivisten.

Arvid Rundberg låter oss genom boken Frisco Per följa Per Eriksson under hans mycket dramatiska liv. Ett liv som alltid varit präglat av kampen för fred, demokrati och socialism. Vad som skiljer Per Eriksson från många andra svenska klasskämpar är att Per Eriksson i sin kamp alltid riskerade sitt eget liv.

Frisco Per är en oumbärlig bok för den som vill veta mer om SKP och dess historia.

Arvid Rundberg
Frisco- Per
Fram bokförlag.

Vi avslutar den här vandringen i den litterära sommaren med att beskriva årets sämsta bottennapp.

Den gode professorn Leif GW Persson har under åren roat sin läsekrets med en rad alldeles utmärkta polisromaner. I dessa romaner har han låtit kommissarie Bäckström spela huvudrollen. Bäckström har varit odräglig, lätt alkoholiserad och mutkolv. Enligt Leif GW Persson finns det i varje polisdistrikt en Bäckström.

I Leif GW Perssons senaste och förhoppningsvis sista roman Den döende detektiven har Persson plockat bort Bäckström ur handlingen och därmed det ironiska kännemärke som tidigare fanns. Kvar blir då bara en meningslös hyllning till privat rikedom och utförsäljningen av allmännyttan i Stockholm.

Leif GW Persson
Den döende detektiven
Albert Bonnier Förlag

Lars Lundberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.