Två kinesiska företag säkerställer Saabs fortsatta rekonstruktion

Rekonstruktionen av det skandalomsusade svenska företaget SAAB fortsätter. Detta står klart efter borgenärsmötet igår i Vänersborgs tingsrätt då det beslutades att två kinesiska företag vid namn Pang Da och Youngman inom kort kommer ta över företagets verksamhet och bidra med ett både långsiktigt och omfattande finansiellt stöd. Enligt uppgifter från gårdagens nätupplaga av LO-Tidningen kommer de både välbärgade ägarna primärt investera i ett brygglån på 50 miljoner euro för att sedan på två års sikt avsätta 5,5 miljarder kronor till rekonstruktionen. Dock tillkännagav SAAB att 500 anställda på företaget kommer att varslas.

Tack vare de kinesiska företagens övertagande kommer man nu dels kunna betala ut lönerna till anställda och betala tillbaka samtliga skulder till företagets leverantörer på 1,5 miljarder kronor vilket glatt välkomnas av Fredrik Sidahl, vd för underleverantörernas branschorganisation FKG. Han tycker det är oerhört befriande att man nu kommer få betalt för allt man har levererat till Saab. Vidare konstaterar han också att medlemmarna får tillbaka en kund att leverera till.

Reaktionerna var även positiva från fackligt håll då IF Metalls ordförande Håkan Skött menar att den fortsatta rekonstruktionen av företaget var väntad och tillägger att både de anställda och leverantörerna har allt att vinna på det här.

Charlie Paulsson
Källa: LO-Tidningen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.