Ge tortyrskadade en värdig vård

Röda Korset förlorade sitt uppdrag att rehabilitera torterade flyktingar i Stockholm till ett privat bolag, Wemind AB, som saknar erfarenhet av den typ av vård de tar över. Röda Korsets 25-åriga erfarenhet av att stödja människor som utstts för tortyr och krigstrauma går därmed till spillo.

I upphandlingen fick Röda Korset bättre betyg när det gäller kvaliteten på vården. Men på grund av att Weminds anbud kostade mindre fick de uppdraget. Stockholm läns landsting har således sålt ut sin vård av torterade fyktingar till lägstbjudande. Det är ett oförståeligt och oacceptabelt beteende.

Behandlingen av torterade och krigstraumatiserade människor kräver stor kunskap och erfaranhet. Wemind har inte någon sådan erfarenhet och medarbetarna har ingen tillräcklig kunskap. Det betyder att flyktingar som kommer från krig och fängelse inte kan få den behandling de behöver. Först och fräst drabbas fyligtingar som kommer från Mellanöstern och Afrika.

Vi har en betydande andel medlemmar som har gått i behandling hos Röda Korset. De var ganska nöjda. Vi är oroade över att nyanlända flyktingar inte får samma vård som det fortfarande finns behov av.

Enligt FN-konventionen är Sverige skyldigt att ge tortyrskadade flyktingar en värdig vård och rehabilitering. Men den nyliberala ekonomiska politiken genomsyrar allt. Pengarna går före människornas hälsa och rehabilitering. Därför accepterar vi inte att rehabiliteringen av tortyrskadade nu ska drivas av privata aktörer.

Stockholm, den 17 januari 2012

Svensk Turkisk Solidaritet och Kultur Föreningen i Stockholm

Riksförbundet för Aleviterna i Sverige

Turkiska Art och Kultur Föreningen

En tanke på “Ge tortyrskadade en värdig vård

  1. Till föreningarna som skrev uttalandet: Skicka gärna det till ansvariga politiker på landstinget! Röda Korset center har säkert kontakterna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.