Grekiska heroer

Att det grekiska folket får dra åt svångremmen ytterligare har knappast undgått någon. Med det nya sparpaketet som drivits igenom av den s.k. trojkan (EU, ECB och IMF) för att rädda det europeiska finanskapitalet kommer det att bli fler barn som saknar mat och fler pensionärer som måste gå till soppkök likt gamla dagars tiggare. Med en sådan politik finns det ingen annan utväg för grekerna att gå ut på gatorna och göra sin ilska hörd och synlig. Mot folkets krav på ett anständigt liv ställer de besuttna upp polis för att slå ner protesterna. Men nu finns det folk som har tröttnat på att åse den grekiska misären och lidandet. En sådan person är ordföranden för det grekiska polisförbundet Christos Fotopoulos.

I en intervju för tidningen Aftonbladet förklarar han att polisens historiska roll som förtryckare av det grekiska folket och beskyddare av de rika är nu till ända. Han förklarar att ”det politiska systemet saknar legitimitet” och att ”det är omöjligt att begära att medborgarna ska respektera lagarna”. Och självfallet så har han rätt i sin bedömning av den rådande situationen.

Fotopoulos är en representant för den ökande politiska medvetenheten hos människorna som arbetar inom den borgerliga statens våldsapparat. Förr har polis och militär nästan alltid reservationslöst ställt upp på att slå ner folkets protester men i samband med statskuppsförsöket i Venezuela så såg man att det som verkade vara en naturlag inte längre var något självklart. För första gången på årtionden insåg delar av våldsapparaten att den inte hade något att tjäna på att gå kapitalets ärenden och valde istället att ställa sig på demokratins sida. Nu, år 2012, hörs liknande tongångar från polis och andra runt om i Europa. I Portugal har kravallpolis, antiterrorstyrkor och militär gått ut och sagt att deras funktion inte är att slå ner på demonstranter som reser rättmätiga krav. Och landets justitieminister kunde inget annat göra än att gå i taket när en del sade att de kanske borde gå med i protesterna istället för att hindra dem.

Men Fotopoulos har gått ett steg längre än någon annan. Han vill ha en arresteringsorder utfärdad på trojkans representanter Servaas Deroose, Klaus Masuch och Poul Thomsen som ska övervaka att de åtaganden som det grekiska parlamentet lovat för att få pengar ska genomföras. Han säger att skälen bl.a. är utpressning, konspiration för att ¬störta ¬demokratin och angrepp på det ¬grekiska folkets rättigheter. Det är kanske därför Carl Bildt i sin utrikespolitiska deklaration för kort tid sedan gick ut och sa att Sverige ska bistå EU-länderna när deras intressen är hotade. Och med personer som Fotopoulos som vägrar att erkänna kapitalets diktat så kan EU:s intressen knappast vara mer hotade. Så vem vet, inom kort tid kommer kanske Sveriges nya yrkesarmé att bege sig ner till Grekland för att rädda ”demokratin” från sådana som Fotopoulos precis som gjordes i Libyen, med bomber och granater.

Vi har alla någon gång tagit del av den grekiska mytologin och dess hjältar. Namn som Akilles, Odysseus och Hektor är bekanta för de flesta av oss. Nu är det kanske dags att utöka den berömda skaran och till skillnad från de mytologiska heroerna så är Fotopoulos verklig.

Victor Diaz De Filippi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.