Grekland fråntas skattebefogenheter

Tyskland kräver att Grekland lämnar över kontrollen av skatter och övriga utgifter till en ej vald tjänsteman inom eurozonen innan det skuldsatta landet beviljas fler EU-lån. Detta avslöjade en tjänsteman 2012-01-28.

Kravet diskuteras av eurozonens finansministrar då den forna bankiren Lucas Papademos och dennes ej valda regering inte har genomfört de efterfrågade nedskärningar som krävs för att man ska få ett lån på 110 miljoner euro från den så kallade trojkan som består av Internationella Valutafonden, EU och Europeiska Centralbanken.

Planen är att en kommissionär inom eurozonen ska införa ett veto mot budgetposter samt andra befogenheter för att förvissa sig om att Grekland återbetalar sin skuld.

En tysk tjänsteman uttalade sig i frågan under förutsättning att han får full anonymitet eftersom uppdraget är konfidentiellt.

Greklands privata kreditgivare har redan ett enormt inflytande över landets utgifter enligt det ursprungliga räddningspaketet. Dessutom pågår förhandlingar om ytterligare ett räddningspaket på 130 miljoner euro. Den tyska nyhetstidningen Der Spiegel citerade en tjänsteman 2012-01-28 då han sade att Grekland skulle i själva verket behöva 145 miljoner euro på grund av dess fördjupade lågkonjunktur. Det tyska förslaget som för övrigt The Financial Times var först med att rapportera om kommer sannolikt att öka stödet i Grekland för en generalstrejk. PAME kommer att arrangera den nästa månad. En inflytelserik budgetkommissionär skulle ytterligare reducera det politiska spelrummet för den grekiska regeringen. Parallellt med detta förbereder sig landets politiker för valet som enligt planerna ska hållas till våren.

Papademos regering är i nuläget upptagna med två uppgifter. Primärt vill man sluta ett viktigt avtal som reducerar skulden till de privata investerarna. Sekundärt måste man ta itu med de brådskande kraven från sina stora kreditgivare för att man ska kunna vidta ytterligare åtstramningsåtgärder och djupare strukturella justeringar.

Trots två veckor av intensiva förhandlingar, har man inte kommit överens om ett skuldlättande avtal med de privata investerarna.

Den grekiska premiärministern Lucas Papademos och finansministern Evangelos Venizelos sammanträdde med internationella bankirer och privata institutioner 2012-01-28. Tjänstemän i Aten insisterar på att de är nära en överenskommelse.

Grekland skulle med största sannolikhet uteslutas ur eurozonen om man försummade sin skuld. Dessutom skulle valutablocket destabiliseras ytterligare.

Morning Star
Översättning: Charlie Paulsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.