Uttalande av Världsfredsrådet

Imperialismens krafter hotar freden i Mellanöstern

Världsfredsrådet uttrycker sin offentliga oro med anledning av imperialismens allvarliga hot mot freden i Mellanöstern. Än en gång gör de teater av sina ambitioner såväl som av de interna motsättningarna.

Några månader efter imperialismens aggression med krigsmaskinen NATO mot det libyska folket och dess territorium, planerade de stora imperialistiska makterna nya stridslystna äventyr i Mellanöstern.

USA och EU, tillsammans med Israel och Gulf- monarkierna, planerar sina rörelser, skapar förevändningar, åstadkommer lokala störningar för att destabilisera de länder i regionen som inte passar in i deras planer och intressen. Deras nuvarande mål är Syrien och Iran. Den allmänna planen är skapandet av NATO:s ”Stor- Mellanöstern” med mål att ta kontroll över energiresurser och rörledningar, såväl som marknader och inflytandesfärer för de multinationella företagen.

I Syrien upprepas metoderna som användes mot Libyen: sabotage av infrastruktur, gynnande av terrorhandlingar,  insmuggling av legosoldater och vapen i landet. Målet är att skapa instabilitet och kaos, för att rättfärdiga en utländsk intervention.

USA och EU använder regionens ”nickedockor”, Gulf- monarkierna, för att införa sanktioner genom Arabförbundet tillsammans med den turkiska regeringen, som hyser den så kallade oppositionen för att få upp frågan om Syrien i säkerhetsrådet, som i sig blivit ett förrum för militärt ingripande.

Arabförbundets beslut utgör inblandning i Syriens interna angelägenheter.

De kränker mot bestämmelserna i denna regions enhet och misskrediterar den ytterligare.

En annan viktig källa till oro är införandet av ett stort antal US- amerikanska soldater i Persiska viken och Israels provokation mot Iran. De ensidiga åtgärder av embargon och ekonomiska sanktioner som lades fram av USA och EU bryter på allehanda sätt mot FN-stadgan.

Vi noterar de imperialistiska makternas medbrottsliga tystnad mot de selektiva mord på iranska vetenskapsmän som utfördes av Israels underrättelsetjänst, med tydlig godkännande i USA.

Brott mot vetenskapen är brott mot mänskligheten.

Vi uttrycker vårt stöd till det iranska folkets komplexa kamp för fred, demokrati och social rättvisa och avvisar alla förevändningar till inblandning i Irans inre angelägenheter. Vi uttalar ännu en gång den omedelbara rätten för varje nation att utveckla kärnenergi för fredliga ändamål.

Vi försvarar avskaffandet av alla existerande kärnvapen, med början hos stormakterna och skapandet av en kärnvapenfri zon i Mellanöstern som uppfyller resolutionerna från det sista icke-spridningsavtalet (NPT- Non Proliferation Treaty). Det är emellertid en suverän rättighet för enskilda nationer att utveckla kärnenergi för civila ändamål, liksom för de stater som undertecknat NPT.

Valet av vapendiplomati med hangarfartyg, får svåra konsekvenser och intensifierar konflikterna i det redan spända Mellanöstern.

Vi stöder det syriska folkets i deras krav på en äkta fredlig social, politisk och ekonomisk utveckling men vi betonar än en gång att ingen makt har rätt att fatta beslut åt ett annat folk eller nation. Mänskligheten kan inte tolerera utländsk inblandning i människors och länders interna tvister. Ett lands suveränitet innefattar det exklusiva ansvaret för varje folk.

Vi stöder det palestinska folkets kamp för att uppnå sin oberoende stat inom gränserna för 4 jun 1967, med östra Jerusalem som huvudstad, lösa frågan om palestinska flyktingar på grundval av FN- resolution 194. Vi stöder kravet på ett stopp för alla israeliska bosättningar av palestinska områden och ett frisläppande av alla palestinska fångar ur israeliska fängelser. Vi stöder kravet om att den israeliska sidan måste dra bort den orättvisa belägringen av Gaza- remsan, liksom rätten för den palestinska staten att vara en fullvärdig medlem av FN.

Vi uppmanar världen att ge uppmärksamhet och omtanke med de krafter som försvarar fred, självständighet och självbestämmande under dessa så allvarliga händelser. På så sätt uttrycker vi vår solidaritet med Syriens och Irans befolkning som är offer för smutsiga handlingar i syfte att destabilisera dessa länder och samtidigt fördömer vi de kriminella aggressionerna.

De demokratiska, anti-imperialistiska och fredsälskande krafterna i världen måste bryta tystnaden och fördöma imperialismens förrädiska kampanjer i syfte att bana väg för nya aggressioner.

Vi gör detta upprop vid den tidpunkt då Världsfredsrådet- WPC förbereder sig på att hålla sin Världskonferens i Nepal. Vi förbinder oss att fortsätta kampen och mobilisera världsomfattande krafter för att  skapa grunden till ett nytt stadium av anti- imperialistisk kamp, ​​i försvaret av fred, solidaritet och folkets självbestämmande.

Med folkets kamp kommer freden att segra !

Världsfredsrådet

7 februari  2012

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.