Aktion från Fackliga världsfederationen


Italien den 17 april.

Krav på omedelbar frigivning av de politiska fångar som sitter i israeliska fängelser.

Fackliga världsfederationen (World Federation of Trade Unions) visade plikttroget sin solidaritet med det palestinska folket när man den 17 april anordnade en dag för de palestinska fångarna samt en internationell aktionsdag. Under denna, krävde man att alla politiska fångar som sitter i israeliska fängelser omedelbart ska frisläppas. Parallellt med detta evenemang, skrev Fackliga världsfederationens generalsekreterare ett brev till FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon med ämnet ”Kampanj för Palestina” samt till FN:s högsta kommissionär för mänskliga rättigheter Navanethem Pillay. I brevet till Ban Ki-Moon kräver Fackliga världsfederationens generalsekreterare att alla politiska fångar i israeliska fängelser omedelbart ska frisläppas, och framhäver att man företräder sina 82 miljoner medlemmar utspridda i 120 länder på fem kontinenter.


Belgien.

Fackliga världsfederationens generalsekreterare fastslår att det idag sitter 4600 palestinska militanter i israeliska fängelser. Av dessa, har 560 blivit dömda till livstids fängelse av israeliska domstolar. 220 av dessa är barn och 24 är parlamentsledamöter. Bland fångarna återfinns också tappra och hederliga palestiner och arabiska militanter som har vigt sitt liv åt kampen för det palestinska folket och strävan efter ett självständigt Palestina. Fackliga världsfederationen har ända sedan sitt grundande, trofast varit på det palestinska folkets sida. Den 17 april var det den internationella aktionsdagen för det palestinska folket och för de politiska fångar som sitter i israeliska fängelser. Dessa militanter hålls illegalt och odemokratiskt fängslade av imperialisterna och deras organ. I allt för många år har de internationella organisationerna varit begränsade till enbart ord. De har visat likgiltighet. De tillåter att den israeliska regeringen mördar, fängslar och terroriserar folket i regionen. Den 17 april krävde den Fackliga världsfederationen att alla politiska fångar som hålls orättvist fängslade i israeliska fängelser omedelbart frigivs och att den israeliska etableringen av bosättningar ska stoppas. Man betonade också att den orättvisa och inhumana blockaden av Gaza ska upphävas omedelbart. Upprättandet av en självständig, demokratisk och fri palestinsk stat med Jerusalem som huvudstad och där alla palestinska flyktingar kan återvända till sitt hemland.

I det andra brevet till FN:s högsta kommissionär för mänskliga rättigheter, informerade Fackliga världsfederationens generalsekreterare om den allvarliga och alarmerande situationen för palestinska och arabiska fångar i israeliska fängelser. De har torterats, fått utstå elak och nedvärderande behandling och fysisk, verbal och psykologisk misshandel. Barn har torterats med elchocker och även blivit sexuellt trakasserade.

Charlie Paulsson


Nepal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.