Breivik trotsig när rättegången mot honom inleddes

Högerextremisten Anders Behring Breivik erkände den 16 april att han massakrerade 77 människor i Norge, närmare bestämt på Utöya den 22 juli 2011. Han menar att han agerade i självförsvar. Breivik trotsade domstolens auktoritet på första dagen av hans efterlängtade rättegång med anledning av illdådet på Utöya förra sommaren.

Åtta personer bragtes om livet i dennes bombdåd mot regeringsbyggnaden i Oslo och resterande 69 sköts ihjäl i attentatet på Utöya i samband med arbetarpartiets ungdomsläger på ön.
– Jag känner inte igen norska domstolar för att ni får era mandat från de politiska partierna vilka förespråkar en mångkulturstruktur, sade Breivik i hans första kommentar till domstolen.
– Jag erkänner min skuld till handlingarna, men inte brottslig sådan, fortsatte Breivik och insisterade återigen på att han handlade i självförsvar.

Enligt Breivik var attentaten nödvändiga för att förhindra att Norge blir övertaget av muslimer. Han påstår att han riktade sina attentat mot regeringshögkvarteret i Oslo samt ungdomslägret på Utöya för att angripa kulturmarxisterna vilka enligt Breivik bär skulden till immigrationen i Norge.

Rättsexperten Jarl Borgvin Doerre sade att norsk lag omfattas av en princip om preventivt självförsvar, men denna gäller inte i detta fall.
– Det är uppenbart att det har ingenting med preventivt självförsvar att göra, sade Doerre.

Den centrala frågan som måste lösas under den tio veckor långa rättegången är Breiviks psykiska hälsa som i sin tur kommer att avgöra om han döms till fängelse eller till rättspsykiatrisk vård. Om han bedöms vara psykiskt kompetent, kommer han dömas till ett maximalt fängelsestraff på 21 år alternativt ett rättsligt beslut om vård på psykiatrisk anstalt. Breiviks dom kommer att förlängas så länge som han anses vara en samhällsfara.

Morning Star
Översättning av Charlie Paulsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.