Egyptiska presidentkandidater uteslutna från valet

Egyptens högsta valkommission har kontroversiellt diskvalificerat 10 potentiella kandidater till presidentämbetet, däribland toppkandidaten. Det muslimska brödraskapets kandidat Khairat el-Shater har uteslutits som icke- valbar på grund av en fällande dom. Övriga presidentkandidater har diskvalificerats på tekniska grunder. Hosni Mubaraks forna spionchef Omar Suleiman underrättades om att hans 30 000 underskrifter inte uppfyllde de nödvändiga kraven.

Hazem Abu Ismail, en TV-predikant förknippad med den ultrakonservativa salafistiska islamiströrelsen och den egyptiske politikern Ayman Nour som fick fängelse efter att ha kandiderat mot Mubarak i valet 2005, har också informerats om att han inte får ställa upp i presidentvalet.

Det tilltagande antalet diskvalificerade presidentkandidater har väckt oro för att det kommande egyptiska valet inte kommer att spegla den folkliga opinionen, trots att egyptisk media är splittrade över vem uteslutningarna kommer gynna.

Morning Star
Översättning av Charlie Paulsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.