Ryssland: Kommunister motarbetar planer för militärbas

Tusentals kommunister demonstrerade i städer över hela Ryssland den 7 april mot NATO:s planer att bygga en transitbas i Ulyanovsk. Den största demonstrationen anordnades i Moskva på Pushkinskayatorget där drygt 2000 människor viftade med röda flaggor och banderoller skrällandes Putinregeringens svek mot de nationella intressena.

Kommunistpartiets generalsekreterare Gennady Zyuganov fördömde NATO:s planer att ockupera Volga och förutspådde att basen på Ulyanovsk flygplats skulle komma att bli en betydande samlingspunkt för narkotikahandeln.

– Ett inflammerat sår håller på att bildas i Rysslands centrum. Transitbasen kommer inte enbart användas till militärutrustning, utan den kommer också att bli ett av de största droghandelscentrena på vårt territorium, meddelade Zyuganov till folkmassan.
– Vi måste bestämt säga ”Nej” till detta svek mot de nationella intressena.

Kommunistledaren uppmanade till fler protestmarscher den 21 april i alla ryska städer eftersom det var just detta datum, närmare bestämt på kvällen som Vladimir Lenin föddes i Ulyanovsk. Zyuganov vädjade till demonstranter att inte låta NATO få figurera i det heliga ryska landet.

16 kommunister från Ulyanovsk tältade utanför flygplatsen den 8 april och startade en obestämd hungerstrejk mot den västerländska militäralliansens planer. Den ryska utrikesministern Sergei Lavrov försvarade förslaget om basen förra månaden och beskrev den som ett medel för att hjälpa de som eliminerar terrorismens hot och droghandeln i Afghanistan.

Morning Star
Översättning Charlie Paulsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.