Sluta att hälla bensin på krigselden

Beslutet från Harper- regeringen den 6 september om att skära ned alla diplomatiska förbindelser mellan Kanada och Iran är en farlig och oansvarig handling. De skäl som utrikesminister John Baird anger för detta skamlösa drag står inte pall för en granskning. Det finns inga bevis för att det i Irans kärntekniska program ingår planer på att producera kärnvapen, inte heller finns det några bevis för att kanadensiska diplomater möter någon överhängande fara. Och medan Teheran utan tvekan stöder politiska rörelser och formationer i andra länder i regionen, kan detsamma sägas om de flesta andra stater, däribland Saudiarabien, Qatar och Israel självt.

Mr Bairds anklagelser över Irans påstådda kärnvapenplaner är speciellt hycklande, eftersom den kanadensiska regeringen aldrig har yttrat ett enda ord av oro över eller talat fördömande om Israels kärnvapendepå – något som har varit en offentlig hemlighet i många år – i fullständig strid mot icke-spridningsavtalet (NPT).

Kanadas unilaterala åtgärder bör knappast ses som en isolerad eller missförstådd handling. Det är en del av en orkestrerad kampanj där det verkliga syftet är att öka spänningarna i denna redan inflammerade region och ge intryck av internationell motivering för ett militärt anfall mot Iran – troligen av Israel med tyst USA- och NATO- stöd, även utan FN:s godkännande. Det faktum att detta tillkännagivande kom bara några dagar efter den alliansfria rörelsen NAM:s 16e Toppmöte, med Iran som värd och där över 120 länder deltog, visar att Harpers regering har skiftat Kanadas utrikespolitik in i lägret av de mest aggressiva imperialistiska kretsarna.

Detta drag borde vara en väckarklocka för fredsrörelsen över hela Kanada och för alla fredsälskande kanadensare att ropa ut och mobilisera, för att motsätta sig utländsk aggression, både mot Syrien och Iran, och Harper- regeringens delaktighet i att underblåsa krig. Det är en uppmaning till handling! I detta sammanhang välkomnar Kanadas Kommunistiska Parti kravet på en internationell aktionsdag den 6 oktober för att förhindra ett främmande angrepp på Iran, och uppmanar krigsmotståndare att den dagen organisera fredsaktioner, brett och enat i städer över hela Kanada.

Kanada Kommunistiska Parti fördömer oreserverat beslutet att bryta de diplomatiska förbindelserna med Iran som den mest oansvariga och förkastliga handling. Vi förenar oss med många andra röster och kräver att denna åtgärd omedelbart upphävs och att de respektive ambassaderna åter öppnas och att alla parter i parlamentet i stället förkunnar att Kanada ska agera för att finna fredliga och politiska lösningar på problemen i regionen.

Utfärdat av Centrala exekutivkommittén,
Kanadas Kommunistiska Parti
13 September 2012

En tanke på “Sluta att hälla bensin på krigselden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.