Pragvåren

I Tjeckien avhölls val till regioner och senaten den 12-13 oktober. Resultatet slog de borgerliga medierna och partierna i Tjeckien med häpnad och de svenska borgarmedierna blev tydligen så perplexa att de inte hämtat sig än, för något valresultat för Tjeckien har inte gått att uppbringa i svensk media.  Tjeckiens Kommunistiska Parti (KSCM) fick 20,4 procent i regionvalet och egen majoritet i 2 av 13 regioner. Socialdemokraterna förlorade ungefär lika många röster som de två styrande borgerliga partierna, men uppnår med stöd av KSCM majoritet i 9 regioner. De två styrande borgerliga partierna fick majoritet i vardera en.

I valet till senaten har socialdemokraterna och KSCM chans att få tre femtedels majoritet. Senaten består av 81 personer och väljs i två omgångar där de två som fått mest röster går vidare till den andra omgången. Socialdemokraterna har 23 kandidater, KSCM 12 och de borgerliga 10 som i olika valkretsar går vidare till andra omgången. I valet för två år sedan gick ingen av KSCM:s kandidater vidare. Och för första gången sedan kontrarevolutionen vann en kommunist i Prags valkrets. Senatorerna väljs på sex år, en tredjedel vartannat år.

Den tjeckiska borgerligheten har under lång tid fört våldsamma antikommunistiska kampanjer, bland annat har man försökt att förbjuda både kommunisterna och dess ungdomsförbund.  Och deras kommentarer till valresultatet är både avslöjande och bisarra. De kan i korthet sammanfattas med att KSCM gjorde ett bra val därför att de inte har varit inblandade i korruptionsskandaler och vidlyftiga affärer. Enligt en del kommentarer röstade tjeckerna inte rött utan orsaken var att ODS (det största borgerliga partiet) och socialdemokraterna saknar starka personligheter som skulle kunna locka väljare.

Det liknar närmast ekot från en svunnen tid när borgligheten ropade på den starke mannen. Och deras tillit till socialdemokraterna är inte stor enligt en avslutande kommentar.

”Det är tyvärr mycket troligt att KSCM med Sobotka vid rodret åter kommer att styra i landet efter nästa allmänna val sedan högerpartierna, regeringen Civic ODS och TOP 09, är på gränsen till självförstörelse.” Sobotka är ledare för socialdemokraterna som kan tänka sig en regering tillsammans med kommunisterna.

2 tankar på “Pragvåren

 1. 8 Kan då inte de borgerliga göra upp med Socialdemokraterna? De borgerliga kommer säkert att försöka. Redan nämns från det hållet socialnämndens budget och investeringsbudgeten som problem. Sant är att en oppositionsbudget aldrig kan vara lika genomarbetad som ett majoritetsförslag. Men de kommer inte att lyckas om det inte samtidigt innebär att Socialdemokraterna ges politiskt inflytande. De blågröna får lov att inse att de inte längre har majoritet i kommunfullmäktige.

 2. ”Tjeckiens Kommunistiska Parti (KSCM) fick 20,4 procent i regionvalet och egen majoritet i 2 av 13 regioner.” Vidare/ ”för första gången sedan kontrarevolutionen…”

  Vilken klockren text/
  Efter drygt 20 år av oavbruten kontrarevolution (1989) har framförallt de tjeckiska kvinnorna fått toknog av dissidentgullande,raderade sjukhus,dagis och universitet.
  Efter 20 år av oavbruten trafficing 24/7 och krossade välfärdssytem är de sk. dissidenterna från 1989 fullständigt demaskerade. Det socialistiska Tjeckoslovakien (före 1989) har reducerats till ett iskallt kapitalistiskt drömsamhälle, ett skyltfönster för EU.
  Kriminaliseringen av kommunister har gått hand i hand med raderandet av unga kvinnors rättigheter, idag har de fått toknog!!
  Kontrarevolutionens agenter typ V.Havel har gjort sitt! Vad som behövs idag är ett klallrött program mot den inre-och yttre kontrarevolutionen i hela Öst-Europa.Låt oss hoppas att det startar i Tjeckien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.