Ett nyårstal som väckt starka reaktioner

kim_jong_unDen koreanske ledaren Kim Jong Uns tv-sända nyårstal överraskade omvärlden och uppmärksammades världen över, även i svenska massmedia. Men rapporteringen i västmedia ger – som vanligt – en missvisande bild av talets innehåll och av situationen på Koreahalvön.

Talet präglades av optimism och framtidstro. Kim Jong Un pekade på framgångar under det gångna året, däribland invigningen av kraftstationen Huichon, hamnen Tanchon och många moderna fabriker och företag, basindustrier, bostadsområden och anläggningar i Pyongyang och runt om i landet. Han noterade den genomförda utbildningsreformen, med tolvårig obligatorisk utbildning, samt framgångar inom sport, kultur och andra områden. Han konstaterade att stora framsteg gjorts för att förbättra folkets levnadsstandard trots att landets situation var utsatt och komplicerad och att allvarliga naturkatastrofer följde på varandra under året.

– Uppskjutandet av satelliten Kwangmyongsong 3-2 i omloppsbana runt jorden visar att Korea genomför det man beslutat att göra, underströk han.

Kommande förändringar
Det nya året 2013 betecknade Kim Jong Un som ”ett år av stora nyskapelser och förändringar, under vilket en radikal vändning kommer att åstadkommas i byggandet av ett blomstrande socialistiskt land”.

Han framhöll att DFR Korea håller fast vid oberoendet, songunpolitiken och socialismen, den väg och ideologi som utstakats av Kim Il Sung och Kim Jong Il, och målet att bygga ett blomstrande och starkt socialistiskt land. Samtidigt ställde han uppgiften att höja landet till en ekonomisk jättes nivå och framhöll att alla ansträngningar under det kommande året ska koncentreras på detta och på att förbättra folkets levnadsstandard.

– Låt oss göra det i samma anda och med samma beslutsamhet som då det gällde att erövra rymden, manade han.

Resurser kommer särskilt att koncentreras på sektorer och enheter som har omedelbar betydelse för att höja folkets levnadsstandard och ge människor bättre och hälsosammare kost.

För partiets tjänstemän reste han parollen ”Allt för folket och allt genom att lita till folket”.

Fred och återförening
I de internationella kommentarerna uppmärksammas särskilt Kim Jong Uns önskan om förbättrade relationer med södra Korea.

– En viktig fråga för att avsluta landets delning och uppnå dess återförening är att undanröja konfrontationen mellan nord och syd, sade han.

– De interkoreanska relationernas förflutna visar att konfrontation mellan landsmän bara leder till krig. De krafter i södra Korea som är emot återförening bör överge sin fientliga politik mot sina landsmän, och välja den nationella försoningens, enhetens och återföreningens väg.

Kim Jong Uns uttalanden kan ses som en invit till de nya ledarna i Söul, men de riktar sig också direkt till alla koreaner.

– Återföreningsrörelsens drivkraft är hela den koreanska nationen, och ingenting är omöjligt om den uppnår fast enighet. Alla medlemmar av den koreanska nationen i norr, söder och utomlands bör underordna och inrikta allt mot den stora nationella uppgiften att återförena landet utifrån ståndpunkten att prioritera och fästa vikt vid nationen och uppnå dess enighet.

– Hela nationen bör ta häftigt avstånd från varje åtgärd av utländska krafter för dominans, intervention, aggression och krig, och aldrig tolerera några handlingar som hindrar landets återförening. Vilka prövningar och svårigheter som än ligger i vägen för nationell återförening, så kommer vi ofelbart att bygga ett återförenat blomstrande land genom hela nationens samordnade ansträngningar.

– På den nuvarande internationella arenan utgör imperialisternas inblandning i andra suveräna staters interna angelägenheter och deras militära aggressionshandlingar ett allvarligt hot mot freden och mänsklighetens säkerhet. Asien-Stillahavsregionen, särskilt Koreahalvön, har blivit världens hetaste område, där konstant spänning råder.

– Genom att hålla fast vid idealen om oberoende, fred och vänskap kommer vi också i framtiden att sträva efter att utveckla relationer av vänskap och samarbete med de länder som är vänskapliga mot vårt land och respekterar dess suveränitet, samt värna regional fred och stabilitet och göra hela världen oberoende.

Lögner och förtiganden
Detta är ett kraftfullt tal, vars budskap och genomslagskraft förstärks genom att det framfördes muntligen av Kim Jong Un själv. Tidigare har de årliga nyårsbudskapen endast publicerats i form av gemensamma ledarartiklar i landets ledande tidningar.

Referaten i västliga massmedia tyder på oro för den genomslagskraft hans budskap kan få. TT-Reuters (vars korta artikel återgavs i flera svenska dagstidningar) stoppade genast in pekpinnar till läsarna:

”Men nyårstalet behöver inte betyda någon nordkoreansk kursändring, då landet även tidigare antytt fredstrevare i samma andetag som man genomfört en aggressiv politik.”

”Förra månaden skrämde Nordkorea upp resten av världen i allmänhet och grannen Sydkorea i synnerhet med en raketuppskjutning. Nordkorea hävdade då att det var en vädersatellit som sköts upp.”

Detta är politiskt vinklade lögner, halvsanningar och förtiganden, som ständigt trummas in i allmänheten i Sverige och andra västländer. En liknande artikel från nyhetsbyrån Ritzau i dagstidningen Politiken kommenterades träffande av den danske fredsforskaren Jan Öberg, på TFF, Transnationella Stiftelsen i Lund, Sverige:

”Vilka är egentligen propagandister? Vad är meningen med den tendentiösa upprepningen på slutet med innebörden att detta säkert inte är något nytt, utan bara propaganda? Ta då Nordkorea på orden och svara på ett fruktbart sätt och se vad som händer: Om inget sker kan vi dra slutsatsen att det inte var seriöst. Vad är det Sydkorea och USA är så paniskt rädda för? Svar: Återförening av folk i nord och syd som inte önskar något mer innerligt än att äntligen få lov att göra det som tyskarna och andra delade folk har fått lov till. Men nej – inte koreanerna. Och därför måste också Politikens/Ritzaus underhaltiga, osjälvständiga, politiskt korrekta linje upprätthållas.”

Christer Lundgren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.