Lars Lundberg kommenterar avtalskraven från Sveriges Byggindustrier

Inför årets avtalsrörelse där Byggnads är först ut har nu dess motpart Sveriges Byggindustrier (BI) presenterat sina avtalskrav. Eftersom kraven minst sagt är häpnadsväckande så bad Riktpunkt om en kommentar från Lars Lundberg, ombudsman i Byggnads och SKP:s facklige sekreterare.

– Det är framförallt två av BI:s krav som är extra förkastliga och vars yttersta udd är riktad mot fackförbundet Byggnads som organisation, säger Lars Lundberg.

– Det första är BI:s skrivning om att avtalet måste förenklas och då hänvisar man till att ackordslöner leder till onödiga konflikter på arbetsplatserna. Vad det i grunden handlar om är makten över lönebildningen, med nuvarande system har byggnadsarbetarna alltid själva på sin respektive arbetsplats rätt att påverka och förhandla om sina löner.

Han säger att på senare tid när arbetsköparna satt i system att alltid säga nej till allting så blir det naturligtvis problem.

– Problem som företagen själva skapar.

Att ersätta nuvarande lönesystem med månadslön med rörliga lönedelar baserade på verksamhetens resultat är en enorm giftbägare, menar Lars Lundberg.

– I praktiken innebär det att arbetsköparna vill göra byggnadsarbetarna ansvariga för företagets alla affärer. Affärer som byggnadsarbetaren inte har någon insyn i eller möjlighet att påverka.

Han ger ett exempel:

– Det vore väl fullständigt absurt om NCC vid en större byggarbetsplats anlitade ett bemanningsföretag från Pakistan för att exempelvis gjuta betongfundament om det sedan visade sig att språkförbistringar och kulturkrockar gjorde att kostnaderna skenade iväg och sprängde alla ekonomiska kalkyler. För då vill NCC ha rätt att dra av dessa fördyringar på den egna personalens löner. Det är ju ungefär lika dumt som om SJ skulle dra av kostnaderna för en reparation av ett lok på lokförarens lön.

Det andra mycket farliga och avskyvärda krav BI för fram är det gamla och arbetarfientliga dravlet om att företag och medarbetare själva ska komma överens om lön och arbetstider, uppger han.

– Det betyder ingenting annat än att byggindustrins arbetsköpare vill ha bort Byggnads förhandlingsrätt och därmed flytta den historiska utvecklingen 150 år bakåt i tiden, säger Lars Lundberg.

[related_posts limit=”5″ image=”0″]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.