Allt färre omfattas av kollektivavtal

skakar-handI Medlingsinstitutets årsrapport fastslås att kollektivavtalens täckningsgrad minskar och att fler arbetare än tjänstemän har kollektivavtal. I privat sektor har 91 procent av arbetarna kollektivavtal. Endast 77 procent av de tjänstemän som är anställda i privat sektor omfattas av ett kollektivavtal. Dessa upprätthålls i sin tur av arbetsgivarna, skriver Arbetet den 11 februari.

Om denna utveckling avseende kollektivavtalens täckningsgrad kvarstår, kan dess legitimitet komma att ifrågasättas. Enligt Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet avtog kollektivavtalens täckningsgrad 2009 i privat sektor från 85 procent till 82 procent 2011. Minskningen beror enligt honom på att arbetsgivarnas organisationsgrad avtagit i privat sektor. Om utvecklingen med kollektivavtalens minskande täckningsgrad består, tenderar kraven att öka avseende en ny arbetsmarknadslagstiftning. En ny arbetsmarknadslagstiftning i kombination med politiska beslut kan leda till att även oorganiserade arbetsgivare omfattas av kollektivavtal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.