Skanska går med vinst efter storvarsel

Johan_Lindholm-120612_smallRapporterna från förra året om att Skanska varslade byggnadsarbetare duggade tätt. Nu visar det sig att Skanska gick med högre vinst i slutet på förra året än året före. Något som fått fackförbundet Byggnads att reagera.

I oktober förra året varslade Skanska 60 byggnadsarbetare i Malmö och Lund. Och på Skanska nya hem sades över 100 personer upp. Freddie Åkerblom, ombudsman på Byggnads i Skåne, berättar att det var ungefär 47-48 personer som fick gå efter varslet i Skåne.

– För vissa gjordes en pensionsmöjlighet, för de som var 63–64 år, säger Freddie Åkerblom. Men en del är fortfarande hemma på lådan, andra är utlånade till andra företag.

När man är hemma ”på lådan” står man till arbetsgivarens förfogande, men har ingen arbetsuppgift. Ingen sysselsättning.

– Däremot har man en grundlön, säger Freddie Åkerblom.

Nyligen kom uppgifter om att byggkoncernen Skanska redovisar en vinst före skatt på 1 655 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2012, jämfört med vinsten på 1 329 miljoner kronor motsvarande period 2011. Edvard Lind, chef för mediarelationer på Skanska, säger att företaget är nöjt med vinsten. När han får frågan om de som blivit uppsagda förra året undrar han vem som blivit uppsagd.

– Vad pratar du om nu? Vi har lämnat en rapport för hela koncernen, det är den jag kan kommentera. Vem har blivit uppsagd, var och hur?

En del anställda, framför allt snickare, blev uppsagda förra året.

– Jaså, vi har ju behövt anpassa vår kostym i vissa nischer under året. Det beror på att det har varit en lägre efterfrågan framför allt på husbygge som vi har påverkats av.

Men Johan Lindholm, förbundsordförande i Byggnads, är kritisk.

– Skanska har under både 2011 och 2012 gjort stora nedskärningar på personalen och sagt upp hundratals anställda. Senast i somras fick 150 anställda gå från Skanskas nya hem. Det är klart att man förvånas när Skanska några månader senare redovisar en vinst på 25 procent som går rakt ner i fickorna på aktieägarna.

Nya siffror från Byggnads och Målarnas a-kassa visar att 11 procent av deras medlemmar är arbetslösa och det finns inga tecken på att ökningen av antalet arbetslösa kommer att mattas av. Freddie Åkerblom tycker att Skanska kunde ha haft lite mindre utdelningar och istället återinvesterat och skapat mer sysselsättning. Johan Lindholm håller med.

– Det är också självklart att byggnadsarbetarna ska ha del av de vinster som de jobbar ihop och det måste synas i lönekuvertet. Det stärker oss i våra krav i den kommande avtalsrörelsen.

Byggnadsarbetareförbundet har också tidigare beskrivit problemet med hur byggjättar som Skanska lägger ut allt fler projekt på utländska företag.

– Ta det stora kongress- och konserthusbygget i Malmö. Där har man mindre än fem Skanska-anställda. Men det finns väldigt mycket annan utländsk arbetskraft. Där byter de ut ordinare anställda mot bland annat lettiska anställda, säger Freddie Åkerblom.

Freddie Åkerblom poängterar att han inte är emot konkurrens – men det ska vara på samma arbets- och arbetsmiljövillkor. Något det inte är i dag, menar han, utan pekar på att det handlar om arbetare utan yrkesbevis och med låg lön.

Fredrik Jönsson

Publicerad i Fria Tidningen den 13 februari.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.