Vi vill inte bli det 21:a århundradets slavar

mayday2013Fackliga Världsfederationen inför Första maj. World Federation of Trade Unions uppmanar alla fackliga organisationer i världen att i samband med Första maj 2013 organisera demonstrationer och aktiviteter i alla länder, i alla världsdelar, där man hedrar arbetarrörelsens internationella dag och arbetarklassens martyrer. WFTU föreslår, baserat på resolutionen som antogs vid dess högsta rådsmöte den 7-8 mars 2013 i Lima, Peru, parollen: ”CHICAGO VISADE OSS VÄGEN” att användas i anslutning till respektive paroller varje facklig organisation har.

Den internationella fackföreningsrörelsen har ett stort ansvar för att skydda och försvara arbetarklassens internationella dag mot försök av kapitalistiska regeringar, arbetsgivare, olika institutioner och icke-statliga organisationer att förringa denna dag eller helt ändra dess innebörd.

Första maj är för den internationella arbetarklassen en symbol för den oersättliga roll som arbetarna har i samhället och produktionen, för de viktiga och segerrika landvinningarna i klasskampen i det förflutna och för det faktum att alla rättigheter är frukten av blodiga strider. Ingenting överlämnades gratis till det arbetande folket.

Första maj är en minnets dag och en tribut till arbetarklassens martyrer som offrade sig i de mycket viktiga och avgörande strejkerna som de amerikanska arbetarna genomförde i Chicago 1886, krävandes 8 timmars arbete, 8 timmars fritid, 8 timmars vila, liksom till kampen för arbetstiden som har förts i många länder över hela världen före och efter Chicago- strejkerna igenom klasskampens historia fram tills idag. Vi hyllar arbetarklassens martyrer som har dödats, torterats, fängslats och som har blivit våldsamt bortryckta av kapitalets folkfientliga och arbetarfientliga regeringar på alla kontinenter.

Första maj är en lektion för de nya generationerna som innehåller arbetarklassens principer som den proletära internationalismen, klassenheten och det oersättliga värdet av avgörande strider med klassorientering.

Mest av allt är Första maj en dag av kamp där den internationella arbetarklassen möts på gatorna i kampen för vår tids arbetsrättsliga och sociala rättigheter. För rätten till kortare arbetstid med värdiga löner som var realistiska på 1880-talet och inte kan vara orealistiska med det 21:a århundradets tekniska utveckling!

Nuförtiden när kapitalismen är i sin djupa kris kommer hela spektrumet av dess barbariska, brutala och hänsynslösa ansikte till uttryck som lägger beslag på varje uns av rättighet för arbetarklassen och folket; Nuförtiden när konkurrenskampen mellan monopolen skapar nya slagfält och nya imperialistiska interventioner; Nyförtiden när statens våld, förtryck av social och arbetsrättslig kamp och kränkning av den fackliga friheten eskalerar internationellt så låt oss sätta oss i rörelse:

– Chicago visade vägen – NEJ till det nutida kapitalistiska slaveriet
– Vi kämpar för en värld utan exploatering av människan genom människan
– På Första maj uttrycker WFTU sin internationalistiska solidaritet med folket i Kuba, Palestina, Syrien, Libanon, Mali, Colombia, Venezuela etc.

17 april 2013
World Federation of Trade Unions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.