Grekland: En uppmaning om kamp för kollektivavtalen

Demonstrationerna som anordnades i ett flertal grekiska städer den 23:e maj av Alla Arbetares Militanta Front, PAME, var omfattande, militanta och ett stridsrop till kollektivavtalens försvar.

De grekiska arbetarna krävde att nya kollektivavtal skulle skrivas med anständiga löner och rättigheter utformade efter arbetarnas behov. Att minimilönen på 751 euro återinförs för alla, oberoende av ålder, som utgångspunkt i diskussionerna och förhandlingarna för höjda löner.

I centrala Aten anordnades en kraftfull massdemonstration där tusentals arbetare, arbetslösa, pensionärer och kvinnor högljutt gav röst åt sin beslutsamhet att försvara kollektivavtalen och bekämpa de slavliknande villkor som införs av kapitalet och den grekiska regeringen. Längst fram i demonstrationen kunde man på PAME:s banderoll läsa ”Rör inte våra kollektivavtal. Vi har rätten att leva på en anständig lön. Vi har styrkan att genomdriva vårt rättvisa sak.” – demonstrationens sammanfattade, kraftfulla budskap.

Det var ett speciellt ögonblick på Omonoiatorget när de strejkande mejeriarbetarna från ”Mevgal”-fabriken anlände. Det hade redan strejkat i 28 dagar och välkomnades med applåder från övriga demonstranterna. Efteråt organiserades en massmarsch genom Atens centrala gator. Man passerade bland annat Finansdepartementet, Hellenistiska federationens kontor och det grekiska parlamentet för att demonstrera arbetarnas beslutsamhet att försvara sina klassintressen mot komplotterna orkestrerade av EU:s kapitalistiska och borgerliga regeringar.

En stor delegation från KKE:s centralkommitté, ledd av generalsekreteraren Dimitris Koutsoumpas var närvarande vid mobiliseringen. Han gjorde följande uttalande beträffande den grekiske premiärministerns möte med dennes Irländske motpart.

– Det irländska mirakel den nuvarande regeringen och andra krafter lovordar så mycket, är endast ett mirakel för monopolen, men en dödsdom för det arbetande folket, deras kollektivavtal och deras rättigheter.

[youtube width=”283″ height=”229″]http://www.youtube.com/watch?v=iiHePqNBwtI&f[/youtube]

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.