4 000 strejkar mot Nike i Kambodja

Hundratals poliser ingrep sedan cirka 4 000 strejkande vid Nikes fabrik Sabrina Garment Manufacturing i Kampong Speu provinsen, väster om huvudstaden Phnom Penh, drabbade samman med strejkbrytare. De strejkandes krav är en höjning av månadslönen med 12 dollar till 84 dollar.

Polisen sade att minst 11 poliser och 8 arbetare skadades under bråk i Phnom Penh. De strejkande säger att 7 personer greps.

Strejken, som utbröt 21 maj, har påverkats av händelsen i Bangladesh när 1 000 textilarbetare omkom i en textilfabrik som kollapsade i april.

Enligt vittnen var de strejkande arbetarna beväpnade med käppar och stenar och krossade fönster innan de konfronterade strejkbrytarna.

En kontingent av cirka 1.000 poliser och soldater, med batonger och sköldar, skyddade strejkbrytarna.

”Vi var tvungna att hålla isär dem för att skydda fabriken från total förstörelse,” sa Kheng Tito, nationella militärpolisens talesman, till Reuters.

Ordföranden för fackföreningen på Sabrina, Sao Sreytouch, har anklagat polisen och fabriksägarna i maskopi ”för att orsaka kaos” och bryta upp strejken med våld.

US sportkläder jätte, Nike, som ytterst driver fabriken, övervakar situationen men bolagets hållning är att lönerna är de lokala entreprenörernas problem.

Klädindustrin är Kambodjas största exportindustri och sysselsätter cirka 500 000 personer i mer än 500 fabriker.

Russia Today

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.