Upp till kamp för fackliga rättigheter

Måndagen den 3 juni anordnades en promenad med ett hundratal deltagare från Byggnads och Elektrikerförbundet för att överlämna en faktura till regeringen om 3 miljoner kronor samt krav på att den så kallade Lavallagen skrotas.

Bakgrunden till demonstrationen är den rapport som ILO, FN:s arbetsmarknadsorgan, har tagit fram efter dess granskning av Lavallagen. Lagen, som kom till efter en flerårig konflikt mellan fack och arbetsköpare företrädda av Svenskt Näringsliv, beskrivs som en ytterst allvarlig och en grov kränkning av internationella konventioner om facklig förenings- och förhandlingsrätt.

Dessutom anser ILO att regeringen ska kompensera Byggnads och Elektrikerförbundet för de felaktiga böter och övriga kostnader som fackförbunden varit tvungna att betala i samband med konflikten.

Regeringen har svarat ILO att man tänker bjuda in fack och arbetsköpare till diskussion, men någon kallelse med fastställt datum har ännu inte skickats ut.

Till tidningen Transportarbetaren uppgav Johan Lindholm, förbundsordförande för Byggnads, medan han promenerade till Rosenbad för att överlämna fackens krav:

– Vi har väntat på någon form av reaktion från regeringen och nu vill vi att de förpassar Lavalldomen till skräphögen och står upp för FN:s stadgar. Vi vill att alla som är här och arbetar ska göra det med samma förutsättningar och lika lön.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.