Demonstration för att uppmärksamma psykisk ohälsa

Hallå där… Johanna Schmidt från Region Skåne, som var med och arrangerade en demonstration i Malmö förra veckan för att uppmärksamma psykisk ohälsa.

Vilka var arrangörer?
– Arrangörer var (H)järnkoll i Skåne. (H)järnkoll drivs i samverkan med Region Skåne och patient- och brukarföreningar inom psykiatriområdet. (H)järnkoll, som är ett regeringsuppdrag, är en satsning för att öka kunskap och förändra attityder kring psykisk ohälsa.

Vad var temat för demonstrationen?
– Temat var ett hållbart arbetsliv för alla. Vi hade också undertemat att det är vanligt med psykisk ohälsa och att en av fyra drabbas.

Blev demonstrationen lyckad?
– Ja, den blev lyckad. Vi var cirka 50 personer som gick den här demonstrationen. Vi fick möjlighet att dela ut material och sätta fokus på hur vanligt det är med psykisk ohälsa och vi fick möjlighet att möta människor på gator och torg för att nå ut med vårt budskap.

Varför behöver frågan uppmärksammas?
– Det har visat sig att människor med psykisk ohälsa ofta har sämre hälsa och ekonomiska medel, det är en grupp som kan leva i ett utanförskap. Denna grupp har ofta högre arbetslöshet, det måste diskuteras hur vi kan förändra det här. Vi måste också diskutera de här frågorna för att skapa ett mer inkluderande arbetsliv och samhälle.

Anser ni att politikerna gör tillräckligt för psykiskt sjuka?
– Dessa frågor behöver få en högre politisk prioritet. Man kan konstatera att det behövs fortsatta insatser när det gäller vård, men också andra insatser som att vi måste ha ett öppnare klimat och våga prata om dom här frågorna. Om man tänker på att dom flesta sjukskrivningarna beror på psykisk ohälsa så är det inte något som bara berör psykiatrin utan även samhället i stort.

Något du vill tillägga?
– Det är viktigt att det är en brukardriven kampanj också. Vi har attitydambassadörer med egna erfarenheter av psykisk ohälsa som föreläser om detta. Det är viktigt att det inte bara är en satsning på politisk tjänstemannanivå.

Text: Fredrik Jönsson
Foto: Andreas Önnebring

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.