AKP regimen förlorar, liksom imperialismen!

Folkets motstånd till AKP- regimen fortsätter i det uppror som började i Istanbul och spreds sig ut över landet och till de stora städerna med demonstrationer som liknade inbördeskrig.

AKP regimen som var på väg att införa en total diktatur har misslyckats. Den kommer framöver inte att kunna regera, även om den stannar kvar vid makten fram till valet. Därefter kommer den inte att få egen majoritet.

Inte heller detsamma förtroendet från den övriga världen som tidigare och de globala marknadsaktörerna, de imperialistiska bankerna och verksamma kapitalisterna vilka kommer att sänka krediterna. Så småningom kommer detta att ge en stark kris på marknaden där börserna redan har sjunkit ned till en minimal nivå.

Arbetslösheten kommer att stiga, företagskonkurserna bli oundvikliga och inträffa i större skala. Det arbetande folkets uppror kommer att tillta. Kapitalet i Turkiet som till största del är grundat i den patentbundna produktionen kommer att tappa i anseende och dra bort sitt stöd till AKP- regimen varpå EU:s globala företag kommer att tvinga regimen i Turkiet att betala skulderna. De multinationella företag som har satsat pengar i landet kommer att dra sig tillbaka och flytta till andra delar i världen där risken för verksamheten är mindre.

Även imperialistländerna i NATO kommer så småningom att tappa tilltron till det turkiska partnerskapet. Imperialisterna i NATO kommer att få ändra sina planer för Mellanöstern och hitta nya krafter som är villiga att bli den starka samarbetspartnern. Men Mellanöstern kommer inte att förbli vid detsamma.

I och med AKP-regimens nederlag kommer de extremreligiösa grupperna att få minskat stöd från Turkiet, medförande att inte bara Syrien befrias från de utländska angriparna. Även andra länders islamister, jihadister, talibaner och diverse terrorister kommer att förlora terräng. Det kommer heller inte att stanna vid detta. Vi kommer så småningom att få se när folkets motstånd bringar Saudiarabien, Quatar och liknande folkfientliga regimer på fall.

Upproret mot AKP-regimen kommer att lyckas, vilket är viktigt för folkets motstånd och frihet i hela regionen, även för Kaukasien, Indien, Ryssland och Kina.

EU:s kapitalister kommer också att förlora i ekonomisk styrka, på grund av att dessa har satsat enorma belopp på Turkiet, i Mellanöstern och Kaukasien.

Turkiet har dock en nyckelposition för att rendera vinst. Att AKP förlorar sin makt är därför synnerligen viktigt för att bringa imperialismen på fall.

Eftersom imperialisterna gav Turkiet rollen som förtrupp blir AKP-regimens förlust också imperialismens förlust. Turkiet, säkerhetslinan som skulle garantera den imperialistiska framgången i regionen.

Troligen har imperialisterna och NATO parterna redan börjat nedräkningen. Eftersom Turkiets partnerskap har misslyckats är de medvetna om att upproret inte stannar där utan kommer att fortsätta för att städa bort alla makthavare och imperialistvänner i regionen. Därför är solidariteten med det turkiska folket så viktig.

Ali Kinali

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.