Manifestation vid den turkiska ambassaden i Stockholm

Demonstranter samlades idag utanför Turkiets ambassad i Stockholm. De flesta deltagarna var unga svenskturkiska miljö- och vänsteraktivister som kommit för att visa solidaritet med den växande proteströrelsen i Turkiet.

Demonstrationen började kl 12.00 och planeras hålla på fram till kl 21.00. Jag var där mitt på dagen och pratade med några av deltagarna.

En aktivist från det Turkiska kommunistpartiet (TKP) förklarade att Erdogans regering på alla sätt försöker undergräva arbetarrörelsen. ”AKP är ett parti för borgarklassen”, sa aktivisten, som uppgav att han hette Nazim. ”De står alltid på arbetsgivarnas sida, som behandlar arbetarna hur som helst.”

AKP, på svenska Rättvise- och utvecklingspartiet, är för närvarande Turkiets största parti. Det är ett borgerligt, högerislamistiskt parti. Det framställs ofta i västerländska medier som ett exempel på en modern och moderat islamism.

Ungdomarna sitter på filtar i gräset. En av dem spelar gitarr och sjunger. Jag frågar vad han sjunger och får svaret att det är en hyllning till Deniz Gezmis. ”Han var Turkiets Che Guevara”. Den som svarar heter Mehmet och kommer från det Turkiska arbetarpartiet (İşçi Partisi). “Vad har ert parti för ideologi frågar jag?” Jag har visserligen läst lite om det, men jag vill höra hur en medlem formulerar sig. “Det är en blandning mellan kemalism, leninism och maoism”, svarar Mehmet. “Vi ser Kemal Atatürk, Lenin och Mao som förebilder. Det viktigaste för oss är social rättvisa.” Killen med gitarren spelar nu den italienska partisansången “Bella Ciao”. Han sjunger på turkiska. Folk sluter ögonen och njuter.

Flera av demonstranterna berättar att milismän från den så kallade “fria syriska armén” (FSA), som har sina baser i Turkiet, hjälper regeringen att slå ner protester. Det talas om flera dödade. Jag har sett liknande uppgifter i sociala medier. De kan mycket väl stämma, men jag kan inte verifiera dem. Men vare sig de är sanna eller inte säger de onekligen något om den misstänksamhet med vilken oppositionella i Turkiet betraktar AKP. En viktig anledning till det växande missnöjet med Erdogan är hans stöd till jihadisterna i Syrien. Det oroar människor, särskilt i gränsstäderna.

Nazim, den unge kommunisten, berättar att han hört att vissa av den syriska oppositionens kontor har stormats av arga demonstranter. “Den syriska oppositionen i Turkiet kommer från det Muslimska brödraskapet. De är fundamentalister. De tänker som AKP.”

Huvudarrangör för dagens manifestation var Turkiska ungdomsförbundet (turkiska initialer TGB), en vänsterkemalistisk organisation. Jag frågar en av dess representanter, som av vissa skäl vill vara anonym, vad de står för: “Vi är emot Nato och amerikansk imperialism. Vi vill inte kriga mot Syrien för USA:s räkning. Vi vill ha ett självständigt Turkiet. Erdogan vill förstöra det sekulära Turkiet. Han vill föra oss tillbaka till den ottomanska tiden, till medeltiden, och göra sig själv till en enväldig sultan. Han måste stoppas.”

Under den tid som jag var där rådde en lugn och trevlig stämning. Alla deltagare blev bjudna på läsk och croissant. Polisen var vänlig och tillmötesgående.

Mohamed Omar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.