Strejken är avblåst! – SEKO har som enda förbund i branschen tagit fighten för medlemmarnas villkor!

SEKO tvingades till varsel eftersom arbetsgivarna varit ovilliga att förhandla och inte insett vikten av ett stabilt branschavtal som säkrar anställningsvillkoren för våra medlemmar.

– Avtalstiden är det viktigaste i hela uppgörelsen i och med att vi därigenom kan säkra att seriösa kollektivavtal tecknas när nya bolag träder in i branschen, när nya upphandlingar görs samt vid verksamhetsövergångar.
Trycket har varit hårt från arbetsgivarna att det även inom vårt avtalsområde skulle tecknas ett treårsavtal. Till skillnad från övriga arbetsmarknaden har möjligheten att säga upp avtalet varit avgörande för SEKO, därför har vi tecknat ett treårsavtal som är uppsägningsbart efter 14 respektive 24 månader.
Vi har då möjligheten att ta till konfliktvapnet vid problem kring tecknande av lokala kollektivavtal. I praktiken innebär detta att vi varje år har möjligheten att försvara medlemmarnas villkor med de stridsåtgärder vi bedömer vara lämpliga. Detta kommer att vara ett måste för SEKO så länge vi inte har ett centralt avtal som förhindrar dumpning av löner och villkor.

Avtalet löper på 36 månader, 1 april 2013 – 31 mars 2016 och löneutrymmet är 6,8 %.
Löneökningar enligt följande:
År 1: 2,7 %
År 2: 1,8 %
År 3: 2,3 %

SEKO och SJ har kommit överens om att behålla värdet i det nya kollektivavtalet på Götalandståg AB. SEKO är väldigt nöjda med att ha drivit frågan i hamn.

ITP-frågan är också den löst. Bestämmelserna fortsätter att gälla på oförändrat sätt för samtliga anställda. Även nytillkommande bolag ska använda pensionsplanen ITP.

Ett arbete, tillsammans med arbetsgivaren, ska sättas igång för att se över branschavtalet. Det nuvarande avtalet räcker inte till i en avreglerad bransch. SEKO:s målsättning är att skapa ett nytt centralt branschavtal med attraktiva och stabila arbets- och anställningsvillkor som kan tillämpas på alla spårtrafikföretag. För oss är det här ett mycket viktigt arbete eftersom ett bra centralt avtal förhindrar dumpning av löner och villkor.

Arbetet för att hitta en lösning kring riskerna med ensamarbete, hot och våld ska fortsätta.

Vi har med detta återigen visat att tillsammans är vi starka. Förhandlare och förhandlings-delegationen tackar för allt engagemang från våra medlemmar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.