Grekland: Inga fascister på våra gator!

Det nynazistiska Gyllene Gryning har stått bakom flera brutala attacker mot arbetarrörelsen i Pireus den senaste veckan.

Den tolfte september, i samband med en affischeringsrunda gällande det grekiska kommunistiska ungdomsförbundets (KNE) 39:e festival, blev kommunister och fackföreningsmedlemmar, bl.a. Metalls ordförande i Pireus, Sotiris Poulikogiannis, brutalt överfallna av nazisterna.

De använde järnrör och spikklubbor vilket visar att deras avsikter innefattar grov misshandel och mord, något som bekräftades i samband med mordet på den anti-fascistiske rapparen och metallarbetaren Paul Fyssas tisdagen den 17 september. Han mördades när han var ute och gick med sin flickvän och några vänner samtidigt som mc-polis tittade på och ingrep först efter dådet.

Att attackerna på arbetarrörelsen är extra brutala i Pireus är inget som förvånar. Motsättningen mellan arbete och kapital inom skeppsindustrin är hård och på en demonstration som hölls den 18 september sa Metalls ordförande i Pireus följande:

”Gyllene Gryning är kapitalets, skeppsredarnas långa arm. De vill att arbetarna ska vara utan kollektivavtal, utan socialt skydd. De vill förvandla arbetarna till det 21: a århundradets slavar. För att öka exploateringen av arbetet. Vi är på den motsatta sidan, målinriktade på att återskapa en klassorienterad rörelse. Vi utvecklar kampen för att avskaffa exploateringen…”

Likaså är polisens agerande inte att förvånas över. Nazisternas stöd bland polisen är välkänt och de har förhållit sig passiva flera gånger när deras meningsfränder attackerat och misshandlat invandrare och progressiva människor.

Men den grekiska arbetarrörelsen låter sig inte skrämmas. Under den senaste veckan har flera demonstrationer mot våldet hållits och vissa har varit de största i mannaminne. I Sverige kallar Grekiska Föreningen till ett protestmöte fredagen den 20 september kl. 17.00 utanför Greklands ambassad. Kom dit och ropa ”Inga fascister på våra gator!”

[youtube]http://youtu.be/MHRNzyozjRk[/youtube]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.