Polska byggarbetare utnyttjas i Stockholm

Saxat från nyhetsbrev för folkrörelsen nej till eu:s fackliga nätverk:

De polska byggarbetare som renoverar ett garage i Råcksta utanför Stockholm får 35 kronor i timmen och bor i baracker på arbetsplatsen. Efter att ABC Nytt avslöjat arbetsvillkoren hotar nu Stockholms Parkering att säga upp avtalet med byggföretaget om arbetarna inte får avtalsenliga löner och andra villkor.

Det kommunala bolaget Stockholms Parkering har anlitat det tyska byggföretaget Züblin som i sin tur har anlitat två underleverantörer för att utföra jobbet.

Det var ju detta som inte skulle hända lovade EU-anhängarna under folkomröstningskampanjen för snart 20 år sedan och viftade med en ensidig svensk förklaring som fogats till anslutningsfördraget. I dag är det knäpp tyst om detta ”undantag” helt enkel därför att det inte har mer värde än pappret som det är skrivit på.

Men detta löfte från ja-sidan var en av de sakfrågor som avgjorde folkomröstningen till deras fördel. Utan denna svenska förklaring hade inte LO kunnat lura en stor andel av sina egna medlemmar att rösta ja (även om majoriteten likväl röstade nej). Många av de som röstade ja känner sig i dag lurade. Det är ett av många skäl till varför vi bör ha en ny folkomröstning. Efter snart 20 års medlemskap har vi facit i hand.

Gösta Torstensson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.