Delseger för oljearbetarna i Brasilien

De flesta brasilianska oljearbetare, 40 000, har avblåst strejken som började för en vecka sedan. Kraven var högre löner och mot privatiseringar av Brasiliens naturtillgångar.

Privatiseringarna skulle genomföras genom en auktion där budgivarna var internationella oljebolag. Och gällde ett projekt kallat Vågen där oljereserverna anses ligga mellan 8 till 12 miljarder fat olja. Men många av oljebolagen hoppade av på grund av att de ansåg att Brasilien ställde för höga krav på dem och därmed hindrade dem från att göra tillräckliga profiter.

Gatorna runt hotellet där auktionen hölls spärrades av av 1 000 militärer och poliser och två örlogsfartyg låg för ankare utanför hotellet. Samtidigt pågick protester i många andra delar av Brasilien.

Tanken är att Brasiliens statliga oljebolag Petrobras ska bilda konsortium med de utländska företagen och en stor del av oljan måste enligt lag stanna i Brasilien.

Oljan, precis som andra råvaror, ses i Brasilien som en fråga om nationell suveränitet. Det faktum att utländska företag ska delta i utvinningen av landets hittills största oljefynd är därför mycket impopulärt. Regeringen menar att utländsk expertis är ett måste för att oljan, som ligger djupt under havsbotten, alls ska kunna utvinnas, men det har inte blidkat demonstranterna.

Den ende budgivaren i auktionen var ett konsortium bestående av Royal Dutch Shell, Total, två kinesiska oljebolag CNOOC och CNPC och Petrobras, som därmed tilldelades produktions rättigheter till Vågen.

De strejkande oljearbetarna erbjöds en löneökning på 8,5 procent lön, samt en bonus motsvarande en månadslön och andra utbildnings- och hälsofördelar av Petrobras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.