Drygt 300 000 angolaner har lärt sig att läsa tack vare kubansk metod

Drygt 300 000 vuxna har lärt sig att läsa och skriva i Angola tack vare ett kubanskt program. Yo sí puedo (Ja, jag kan).

Programmet har implementerats i ett 30-tal länder runt om i världen. Enligt TeleSur har läs- och skrivkunnighetsmetoden använts i Angola sedan 2009 och nått drygt 11 kommunstyrelser och 37 kommuner med hjälp av utökade resurser såsom videor, TV- apparater och diagram.

Programmet införs i provinserna Luanda, Bie, Huambo, Benguela, Bengo, norra Cuanza, södra Cuanza, Sul, Moxico och Huila.

Odalis Ortiz Torres, en kubansk pedagog som deltar i det internationella uppdraget, betonade för Prensa Latina vikten av att förse undervisningsredskap till angolaner så att de kan komma till bukt med problemen som innefattar analfabetism, hungersnöd och fattigdom och därigenom kan de få ett bättre liv.

Programmet Ja, jag kan har framgångsrikt införts i andra länder och var möjligt i Angola tack vare stödet från regeringen, traditionella myndigheter, kyrkor och Organisationen för angolska kvinnor.

Enligt officiella uppgifter har antalet medborgare som har förvärvat läs- och skrivkunnighet genom programmet överstigit 380 600 inklusive de 170 962 som har skrivit in sig det här året.

Drygt 7 miljoner människor världen över har hjälpts av programmet tack vare Kubas villighet att bidra till utrotandet av analfabetismen.

Det latinamerikanska och karibiska pedagoginstitutet på Kuba som har utvecklat programmet tilldelades UNESCO:s Kung Sejongs läs- och skrivkunnighetspris 2006.

I åtskilliga länder där införandet av grundläggande läs- och skrivkunnighetsprogram inte längre behövs, har vidareutbildning fått stöd av andra kubanska program såsom Ya puedo leer y escribir (Jag kan läsa och skriva nu) och Yo sí puedo seguir (Ja, jag kan fortsätta).

Granma
Översättning av Charlie Paulsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.