Låga krav på arbetsköparna

Drygt 2 500 procent på tio år. Så stor är ökningen över tid avseende antalet anmälningar om psykosociala problem på jobbet.

Beträffande den psykosociala arbetsmiljön konstateras det att två stora problem är Arbetsmiljöverkets sekretess samt avsaknaden av bindande föreskrifter. Detta enligt en kartläggning gjord av Arbetet den 25 oktober.

Peter Andersson, juridikforskare vid Handelshögskolan i Göteborg säger:

– Alla arbetsgivare ska enligt lag förebygga ohälsa som är kopplad till stress och psykosocial arbetsmiljö. Men ingen arbetsgivare har någonsin dömts för detta. Reglerna är så otydliga att ingen vet vad som krävs.

Vidare fortsätter han:

– Bindande föreskrifter löser inte alla problem. Men arbetsgivarens ansvar skulle bli tydligare. Och Arbetsmiljöverket skulle kunna utöva tillsyn och utfärda förelägganden och förbud även här. Det saknas fortfarande en bit i det juridiska system som infördes 1978.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.