Den vietnamesiske ledaren Vo Nguyen Giap har avlidit

Generalen Vo Nguyen Giap har avlidit. Han blev 102 år gammal, enligt officiella vietnamesiska källor. Han avled av ålderdom fredagen den 4 oktober på militärsjukhus 108 där han för övrigt har bott i flera år. Han överlevde sin andra fru, Dang Bich Ha och deras fyra barn.

Vo Nguyen Giap föddes den 25 augusti 1911 i byn An Xa i Quang Binh- provinsen beläget i centrala Vietnam. Han studerade juridik på universitetet och arbetade därefter som professor och journalist. Han var involverad i revolutionära aktiviteter redan vid 15 års ålder mot den franska koloniala regimen. 1931 gick han med i Indokinas Kommunistiska Parti influerad av den marxistiske ledaren Troung Chinh som verkade för socialism och störtandet av den brutala franska koloniala regimen. Indokina omfattar dagens Vietnam, Laos och Kambodja.

1939 tvingades han på grund av den koloniala regeringens sammanfall att flytta till Kina där han träffade Ho Chi Minh. Han tvingades lämna sin fru Dang Thi Quang, ett nyfött barn och andra släktingar och den franska regimen hämnades på dem och avrättade hans svägerska, mördade bebisen och orsakade hans frus död till följd av horribla fängelseförhållanden.

När Japan invaderade Vietnam 1941, flyttade Giap, Ho Chi Minh och andra vietnamesiska patrioter från Viet Minh:s befrielseorganisation till norra Vietnam där de förde effektiv gerillakrigföring . Till Giaps armé rekryterades bönder och annat folk. Den blev känd för sin politiska vilja, militära disciplin och skicklighet. När japanerna kapitulerade 1945, proklamerade Ho Chi Minh Vietnams självständighet. Men den franska regeringen accepterade inte förlusten av sin lukrativa koloni och med stöd från USA försökte de undertrycka den nya staten. Vo Nguyen Giap var befälhavare för alla Viet Minhs trupper och kämpade mot några av Frankrikes mest ansedda generaler, besegrade dem och markerade därmed slutet för den franska kolonialismen i Sydostasien i samband med slaget i Dien Bien Phu den 7 maj 1954.

Men den amerikanska imperialismen såg till så att Vietnam delades i två delar, nord och syd för att undvika vad som annars skulle ha lett till att Ho Chi Minh ofrånkomligt hade valts till hela landets president. Det följdes av Vietnamkriget (1955-1975) i vilket USA och dess allierade släppte loss all tänkbar skräck av modern krigföring, alltifrån napalm till bombning från hög höjd samt maskingevärsskytte mot bybor.

Trots att drygt 3 miljoner vietnameser dödades och mycket infrastruktur förstördes var allting förgäves. Vo Nguyen Giaps koncept om ett ”folkets krig” i vilket hela den civila och militära befolkningen var mobiliserade och besegrade B52:orna.  En sådan mobilisering var endast möjlig på grund av Ho Chi Minhs och Vo Nguyen Giaps marxistiska rötter och deras strategiska tänkande.

USA drog sig ur kriget 1973 och Vo Nguyen Giaps armé intog Saigon och enade Vietnam under socialistiskt ledarskap två år senare. Efter kriget stannade Vo Nguyen Giap kvar på sin post som försvarsminister till 1980 och som medlem av Vietnams Kommunistiska Parti och som ledare av politibyrån till 1982. Efter åt ledde han regeringens kommission för vetenskap och teknologi.

Hans verk om folkets krig, i synnerhet en bok som utgavs 1961 med titeln ” Folkets krig, folkets armé” är av bestående värde.

Vo Nguyen Giap hade ingen formell militärutbildning och hade knappat en militarists mentalitet. Men han mobiliserade till krig och efter varje strid sa han i intervjuer att han grät för de som hade blivit dödade. Vid 90 års ålder var han fortfarande engagerad i att bistå i Vietnams utveckling och förbättra folkets liv.

Beträffande den internationella utvecklingen sade han 2004 till en reporter från L’Humanite, Frankrikes Kommunistiska Partis tidning, följande:

– Vi står inför en svår internationell situation där vi inte vet hur saker och ting kommer att utvecklas. Det talas om förebyggande krig, om folkets lycka verkställd via vapen eller marknadslagarna. Framförallt, insisterar vissa regeringar på att få införa hegemoni. Överallt råder djungelns lag. Man kan inte vara säker på vad som kommer att hända, men jag kan säga att det tredje millenniumet kommer bli ett millennium av fred. Det är det som är det viktigaste. Vi har sett enorma demonstrationer som kräver fred. Ungdomen ska lära sig att uppskatta fred. Det betyder allt att leva och att leva tillsammans… alla nationer ska ha rätt till suveränitet och alla ska ha rätt att leva med värdighet och dignitet”.

Vo Nguyen Giaps berömmelse kommer aldrig att dö, hans karaktärsstyrka, integritet och hans skicklighet som militär ledare ledde det vietnamesiska folket till seger mot det japanska, det franska och det amerikanska imperiet och befriade landet.

Sammanfattat av Charlie Paulsson

Källa: Solidnet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.