Grekland: Ingen rädsla och inga illusioner

Tusentals demonstranter, arbetare, ungdomar, arbetslösa och pensionärer, fyllde centrala Aten under lördagen den 5 oktober samt dussintals andra städer över hela Grekland, i militanta demonstrationer och marscher som organiseras av Alla Arbetarnas Militant Front (PAME).

En stridslysten demonstration i Aten nådde Syntagma torget, utanför det grekiska parlamentet. Demonstrationerna organiserades mot den politiska linjen i ND-PASOK-regeringen, med kraven:
– Undertecknandet av kollektivavtal och nationella löneavtal och avskaffandet av de arbetarfientliga lagar angående kontrakt.
– Skydd av de arbetslösa, arbetslöshetsersättning och sjukförsäkring.
– Avskaffandet av de anti-sociala lagar, avskaffandet av de nedskärningar och ge tillbaka de pensionsfonder som stulits av staten och arbetsköparna.
– Ta tillbaka uppsägningarna inom den offentliga sektorn, upphör med uppsägningar inom den privata sektorn.
– Medel för att täcka grundläggande behov inom utbildning, vård, välfärd.
– Avskaffande av alla tunga skatter, förebygga utmätningar och exekutiva auktioner på bekostnad av de vanliga familjerna.

Samtidigt antog demonstrationerna karaktären av ett tydlig fördömande av den brottsliga verksamheten i den fascistiska organisationen av Golden Dawn. Demonstranterna höll en tyst minut till minnet av Pavlos Fyssas, som mördades av Golden Dawn.

Ordföranden för Greklands Kommunistiska Parti (KKE), Dimitris Koutsoumpas, gjorde följande uttalande vid demonstrationen i Omonia:
“Det enda hopp och utsikterna till framgång är en snabb omgruppering av arbetarna och folkrörelser, anordnande av folkets kamp, främja folkets allians mellan arbetarklassen, de anställda, arbetslösa, de urbana egenföretagare, de fattiga bönderna, ungdomen, kvinnorna. Det är den kraftsamling med den klassorienterade fackföreningsrörelsen, PAME, med de andra demonstranterna, samarbeta med och stärka KKE med perspektivet av folkmakt, i en riktning av kamp mot monopolen, mot det ruttna kapitalistiska systemet.
En förutsättning för verklig makten åt det arbetande folket är socialiseringen av monopolen, tillbakadragandet från Europeiska Unionen, ensidiga annullering av skulden. Och naturligtvis en kraft som kommer att kunna centralt planera ekonomin, att utveckla alla produktiv potential i landet till förmån för arbetarklassen, till gagn för vårt folk.”

“PAME: En pro-folklig hantering av kapitalismen existerar inte”
Giorgos Slciadiotis , ledamot av det verkställande sekretariatet för PAME, noterade i början av sitt tal vid demonstrationen att arbetarna och folkrörelser och ungdomsrörelser har styrkan att isolera, för att krossa och utrota från jordens yta det fascistiska Golden Dawn. Som han sa karakteristiskt: “Den fascistiska kriminella bildning kan krossas, om det förstås av varje arbetande man och kvinna som lider att Golden Dawn har ingenting att göra med de bekymmer och problem som folket har. Det är en kraft som har utarbetats och utbildade för att utföra våldshandlingar, för att skrämmas, för att utföra brott. Det är en rasist, maffia organisation. Kapitalet skapade den, föder den och använder den (…)
Golden Dawn kämpar för raka motsatsen till vad vi och arbetarna som helhet kämpar för. Vi kämpar för anständiga löner, medan de är på samma sida som arbetsköparna så att lönerna faller. Vi kämpar för fackföreningar befriade från påverkan av arbetsköparna och staten, medan de är i deras tjänst som en ligist mekanism. Vi kämpar för att förena arbetare, oavsett hudfärg, religion, arbetsmarknadsrelationer, mot kapitalet, medan de sår rasism, rashat och religiöst hat. Vi försöker på ett organiserat sätt att motstå arbetsköparnas och statligt våld, medan de är en del av arbetsköparnas och det statligt våldet mot arbetarrörelsen. Vi kämpar för ett avskaffande av systemet med exploatering, medan de är ett av de mordiska verktygen i systemet mot oss för att den ska behålla sin makt. (…)
Vi har också här, i detta massmöte beslutat om att bryta med det klimat av rädsla å ena sidan och de falska förhoppningar och illusioner som regeringen och kapitalets krafter försöker att införa.
Mot rädslan att om åtgärderna inte genomförs kommer det att bli än värre. Mot rädsla på grund av maktfullkomlighet och förtryck. Mot hopp om att dessa åtgärder påstås bli de sista. Ingen rädsla och inga illusioner (…)

Vi är också här:
Eftersom fackföreningsrörelsen, Folkrörelsen, inte kan ha någon annan linje än kamp och enhet mot kapitalet, de multinationella företagen som är källan till det onda, den gemensamma tyrannen över folket. Vi kan inte ha en linje av klassamarbete. Vi kan inte ha någon annan linje än att förkasta samtliga försvarare av kapitalismen.

Eftersom livet har bekräftat det många gånger: det finns inga pro-människo förvaltning av kapitalismen.

Eftersom vi inte vill leva med lögner, utopin om en rättvisare kapitalistisk utveckling, ett påstått rättvisare fördelning av den rikedom som vi producerar, vilket regeringen och Syriza lovade. Det kan inte finnas någon rättvis fördelning mellan de som producerar den rikedom som tillhör dem och de tjuvar som försöker stjäla den.

Vi har föreslagit att alla organisationer inom arbetarklassen, en generalstrejk den 23: e oktober som en upptrappning av kampen.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.