Den kubanska ekonomin är stabil med tillväxt på 3 procent

Den kubanska ekonomin är stabil med en stadig tillväxt på 3 procent och med gott hopp om att stärka ekonomin, tack vare utländska investeringar och med öppnandet av den särskilda utvecklingszonen i den nya hamnen Mariel, sade den kubanske ministern av utländska investeringar och utrikeshandel, Rodrigo Malmierca.

I öppningsanförandet 13:e upplagan av den internationella mässan i Havanna, sade Rodrigo Malmierca att ”den kubanska ekonomin är fortfarande i en process av omvandling och bibehåller sin livskraft och tillväxt på ca 3 procent under de senaste 18 månaderna”.

Dessa siffror gjordes trots negativa spänningar i världsekonomin som drabbade ön, samt de negativa effekterna av klimatförändringarna och USAs blockad mot Kuba, sade Malmierca.

Vidare informerade ministern om den nya industriella utvecklingszonen av Mariel, som är 465 kilometer lång och har som sin nya hamn med samma namn, som ligger cirka 45 kilometer väster om huvudstaden. Mariel skall öppnas i januari 2014.

”I det här industriområdet har vi som mål att främja exporten, ersätta import och skapa sysselsättning i samordning med den internationella handeln, men också för att få den inhemska ekonomin att växa” sade han.

Detta arbete ”är avgörande för Kuba” säger Ricardo Cabrisas, Kubas vicepresident. ”Det är viktigt med ökad handel i regionen och att integrationsprocessen fortskrider.”

Handelsmässan i Havanna (FIHAV) öppnade sina dörrar under söndagen med deltagande av 65 länder, och kommer att vara öppen fram till lördag. Bland deltagarna i årets mässa som också visar Kubas viktigaste handelspartners, är bl.a. Venezuela, Kina, Ryssland, Spanien och Kanada.

Cubadebate 131104
Foto: www.cubadebate.cu
Översättning: Achim Rödner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.