Kommunal: Ökning av visstidsanställningar

Fem procentenheter de senaste fem åren. Så stor är ökningen av visstidsanställningar bland Kommunals medlemmar enligt rapporten ”Visstid på livstid?”.

Majoriteten av de visstidsanställda är kvinnor med låg. I rapporten konstateras också att det kan dröja flera år innan de visstidsanställda får en tillsvidareanställning och att dessa har en lägre lön än de tillsvidareanställda.

Följande krav ställs från Kommunal: lagstiftningen måste följas, ingen diskriminering mot visstidsanställda och att en tidsgräns för visstidsanställningar införs på 2 år. Vikariepooler med heltidsanställda tillsvidareanställda.

Kommunals ordförande Annelie Nordström säger i ett pressmeddelande:

– Att inte kunna erbjuda tillsvidareanställningar för den som vill jobba i vård och omsorg gör jobben mindre attraktiva. En bransch där antalet visstidsanställningar är så utbrett gör att suget efter att jobba i den minskar. Och vi behöver fler som jobbar i vården – inte färre.

Vidare fortsätter hon:

– Att ta till visstidsanställningar är ett sätt att skapa flexibilitet för arbetsgivaren i tider när efterfrågan på deras produkter inte är lika stor. Men arbetsgivarna inom vård och omsorg behöver inte lika stor flexibilitet som i exempelvis exportindustrin. Vi ser inte någon lågkonjunktur inom vård och omsorg, snarare tvärtom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.