”Sydafrika har förlorat sin största son”

Den 5 december bekräftade Sydafrikas president Jakob Zuma att den forne presidenten Nelson Mandela hade avlidit.

Jakob Zuma sade:

– Vår nation har förlorat vår största son. Vårt folk har förlorat en landsfader.

– Hans outtröttliga frihetskamp gav honom respekt i hela världen.

– Detta är sannerligen ögonblicket av vår djupaste sorg. Men det måste också vara ögonblicket av vår största beslutsamhet, sa Zuma i ett tal sänt både i TV och radio.

– En beslutsamhet att leva som Madiba levt, att sträva som Madiba har strävat och att inte vila förrän vi har förverkligat hans vision om ett verkligt förenat Sydafrika, ett fredligt och välmående Afrika och en bättre värld.

– Låt oss bekräfta hans vision om ett samhälle i vilket ingen blir exploaterad, förtryckt eller berövade av varandra. Låt oss ägna oss åt att sträva tillsammans- skonandes varken styrka eller mod- till att skapa ett enat, icke-rasistiskt, icke-sexistiskt, demokratiskt och välmående Sydafrika.

Mandela har förtjänat att vila i frid och nu är det upp till den nya generationen att hedra värderingarna som han praktiserade och försvarade med sitt exempel under hela livet.

Mandela, 1993 års vinnare av Nobels fredspris och Sydafrikas första svarta president, dog vid 95 års ålder på torsdagsnatten i hans residens i Houghton, Johannesburg, omgivna av flera släktingar och vänner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.