Majoritet för att huvudentreprenörsansvar införs i kollektivavtalet

Förnya kollektivavtalet med ett huvudentreprenörsansvar. Detta för att komma till bukt med de problem som figurerar i byggbranschen såsom skattefusk, jobbtrafficking och lönedumpning.

Detta konstateras i ett pressmeddelande från Byggnads den 29 november. Enligt en nyligen gjord Sifo-undersökning vill 8 av 10 att ett huvudentreprenörsansvar införs i kollektivavtalet.

Byggnads ordförande Johan Lindholm säger:

– Arbetsgivarsidan pratar ofta om att våra kollektivavtal behöver moderniseras. Det är precis vad ett huvudentreprenörsansvar handlar om. Att se till att huvudentreprenören tar ansvar för att kollektivavtalet och gällande lagar efterlevs på hela bygget. Det borde vara en självklarhet.

Vidare fortsätter han:

– Byggnadsarbetare har sedan länge sett hur deras bransch har förändrats. Det råder en enorm frustration över att arbetskamrater förolyckas för att man äventyrar arbetsmiljö och bra villkor i jakten på lägsta pris. Seriösa byggföretag har också tröttnat på att konkurrera med skumraskföretagen. Nu börjar även svenska folket se konsekvenserna av en oreglerad arbetsmarknad där människor slås ut och riskerar livet. Nu hoppas vi bara att Sverige Byggindustrier vågar ta steget.

– Som sagt, andra länder omkring oss har haft samma problem men har lyckats göra något åt det. I Norge har man till exempel en variant på huvudentreprenörsansvar som de kallas Solidaransvar. Det har inte bara fått ordning och reda i branschen utan det har även fått positiva konsekvenser på arbetsmiljö och säkerhet. Om andra länder kan, kan väl Sverige också?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.