SKP: Avskaffa studiemedlet

Sveriges Kommunistiska Parti menar i ett uttalande bland annat att studier ska likställas med arbete:

Moderaternas förslag om att sänka bidragsdelen av studiemedlet är ett hån gentemot alla landets studenter.  Studenterna har det tufft redan som det är att få ekonomin att gå runt varje månad. Allt för många studenter tvingas redan nu att ta extra jobb, ofta på oseriösa bemanningsföretag, oftast på kvällstimmarna för att kunna stärka sin ekonomi på tid som egentligen hade behövts ägnas åt studier. Studenternas ekonomiska situation har konstant försämrats sedan 2001. Utvecklingen av studentmedlet har inte motsvarat de olika kostnadsökningarna i samhället.

Moderaternas förslag om sänkt studiebidrag och en ökad låneandel visar tydligt på deras förakt gentemot arbetarklassens unga precis som förslaget som tidigare ställdes från Folkpartiet att högskolebehörigheten skulle avskaffas på de praktiska gymnasieprogrammen.  De rikas unga är inte de som behöver ta lån för att klara sitt uppehälle under studietiden. Deras föräldrar står för denna biten. De som behöver ta lån kommer i huvudsak från arbetarklassen. Moderaternas förslag innebär att studenterna hamnar i en större skuldfälla som tar längre tid att ta sig ur.

Vi kommunister arbetar för att studiemedlet ska avskaffas. Studier ska likställas med arbete. Studier är en investering för samhället och ska därmed bekostas av samhället, genom en studielön.

Vad som nu krävs är att studenterna tar kamp. Runt om i världen och framförallt i de krisdrabbade länderna i Europa står bland flera andra också studenterna på barrikaderna i kamp för ett bättre samhälle. För en förändring krävs det en ny politik.  Denna förändring kan endast ske via folkets aktivitet och engagemang.

Studenternas kamp för en studielön måste gå hand i hand med kampen mot det kapitalistiska samhället, för socialism. I Sverige finns enorma rikedomar. Drygt 100 personer har tillgångar motsvarande nästan halva Sveriges BNP. Drygt 100 personer har en gemensam förmögenhet på 1 300 miljarder. Dessa tillgångar är ständigt växande, trots allt prat om ekonomisk kris.  Tillgångarna de äger är skapade av folket och ska därför också tillfalla folket, genom bland annat en studielön.

Sveriges Kommunistiska Parti

En tanke på “SKP: Avskaffa studiemedlet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.