Tågstrejk i Sydsverige i natt

Det blir tågstrejk i Skåne. Parterna i tågkonflikten i Sydsverige, Veolia och fackförbundet Seko, står för långt från varandra, och medlarna har därför inte lämnat något bud. Det innebär att strejken bryter ut i natt.

”Medlarna kunde under söndagskvällen inte formulera ett bud som parterna kunde enas om. Seko hade emotsett ett bud som innehöll utfästelser som begränsar möjligheten att omvandla heltidsjobb till otrygga deltids- och timanställningar, men då detta inte har skett är nu strejken snart ett faktum”, skriver Seko i ett pressmeddelande.

Sekos förbundsordförande Janne Rudén säger:
– Vi kan inte acceptera att villkorsdumpning får fotfäste inom järnvägsbranschen. Ena stunden är du heltidsanställd, sedan blir du uppsagd och erbjuds i stället en otrygg timanställning i samma företag. Med den modell Veolia lanserat, måste du vakta telefonen samtidigt som du måsta söka andra jobb för att klara din försörjning. Därför blir det strejk.

”Seko har förståelse för att företag ibland behöver bemanna med deltids- och timanställda och har även, under förhandlingarna, lagt fram förslag på konstruktiva lösningar i syfte att minska behovet av deltids- och timanställningar, bland annat ett förslag angående vikariepool. På Veolia har Seko föreslagit en modell för arbetstidscheman som innebär en 98-procentig arbetstidsutläggning. Allt detta har avvisats av Veolia.

– Veolia har basunerat ut att heltidsanställningar är det bästa och att företaget ska ha så få timanställda som möjligt, men de vill inte ge oss några bindande utfästelser om att man vill begränsa deltids- och timanställningarna. Utan ett avtal är deras ord inget värt. Veolia har ju med sitt agerande klart och tydligt visat att de vill välja en helt annan väg, säger Valle Karlsson, avtalssekreterare på Seko.

Veolia vann upphandlingen om Öresundstrafiken genom att lägga ett bud som var 53 miljoner lägre än närmaste konkurrent.

– Nu måste Veolia kompensera för det, och det är våra medlemmar som får betala priset i form av ökad otrygghet. Vi vägrar gå med på det, säger Valle Karlsson.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.