Polska chaufförer anställda

Utländsk arbetskraft utnyttjas hänsynslöst av ett åkeri i Varbergs kommun.

De 190 polska chaufförerna på Andreassons åkeri i Veddinge i Varbergs kommun ska betraktas som anställda, inte egenföretagare konstaterar facktidningen Transportarbetaren i sitt senaste nummer.

Det slog förvaltningsrätten i Göteborg fast i en dom för nästan två veckor sedan och går därmed på Skatteverkets linje. Åkeriet krävs nu på cirka nio miljoner kronor i arbetsgivareavgifter. Andreassons har överklagat domen. Andreassons åkeri har satt i system att bemanna sina dragbilar med lågbetalda chaufförer från Polen. De 190 chaufförerna har inte varit formellt anställda, utan har uppmanats att starta egen firma i hemlandet, trots att ingen av dem har ett eget fordon och än mindre kör i Polen. Åkeriets företagskonstruktion har gjort att svenska staten har gått miste om miljontals kronor i skatter och avgifter. Det har även inneburit att Andreassons åkeri har kunnat lägga låga anbud.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.