Stoppa USA:s bombning av Irak!

Uttalande från IrakSolidaritet 10 augusti 2014

USA bombar åter i Irak och hotar med ett ”långvarigt projekt”. Förevändningen är att hejda extremiströrelsen Islamiska staten (IS) och ”förhindra folkmord”. Erfarenheterna – från USA:s ockupation 2003-2011 och från ”humanitära interventioner” i andra länder – visar att detta i själva verket betyder fortsatt krig mot Iraks folk med förödande effekter för civilbefolkningen. Det verkliga syftet är att säkra amerikanska intressen och stärka den militära kontrollen över Irak.

Att USA 2011 tvingades dra bort sina trupper från Irak – och att premiärminister al-Malikis regim tvingades avvisa kravet på åtalsimmunitet för en kvarvarande fortsättningsstyrka – var en betydande framgång för det folkliga motståndet. Sedan dess har USA verkat för att återta militär kontroll och för att stycka upp Irak i mindre, mer lättkontrollerade småstater och inte minst säkra kontroll över oljeproduktionen.

Det är i det perspektivet man bör se IS, som i själva verket är en skapelse av Storbritannien, USA, Israel och Saudiarabien. Det är väl belagt och bekräftas bland annat av hemliga dokument som offentliggjorts av Edward Snowden. Vid militärbasen Al-Mafraq i Jordanien uppges USA ha samlat och tränat 20-30 000 terrorister till kriget mot Syrien och Irak.

Efter motgångar i Syrien inriktar sig nu IS på Irak, begår avskyvärda brott och ger USA en förevändning att gripa in mot den lokalt förankrade motståndsrörelsen, som kämpat för landets enighet och oberoende sedan ockupationen 2003.

IS är en barbarisk, reaktionär kraft. De bidrar på inget sätt till befrielse av Irak från resterna av ockupationen. Precis som USA:s vicepresident Joe Biden vill IS utplåna Irak som statsbildning. Också Israel vill nu öppet se ett självständigt Kurdistan, dvs splittra Irak. Är det en händelse att USA ingriper nu, när IS angriper kurdiska områden?

IS fördriver kristna från Mosul. Fördrivningen av de kristna, fördrivningen av yezidier, turkmener och andra etniska och religiösa grupper, är ännu ett grovt brott mot det irakiska folket, men föreställningen att denna kan förhindras genom ingripande av den stormakt som ligger bakom det senaste decenniet av etnisk rensning och folkfördrivning är en illusion. Denna folkfördrivning är en fortsättning på den sekterism och etniska rensning som följde med USA:s ockupation och den struktur som inrättades under ockupationsmaktens administratör Paul Bremer. USA har inte gjort något för att förhindra attacker mot fredliga sunniter, eller mot den folkliga resning som leds av lokala ledare. Tvärtom har USA skickat vapen till al-Malikiregimen som använts för att slå ner de folkliga prot esterna och bomba Falluja och andra städer. Redan för några månader sedan angav UNHCR att 450.000 civila sunnimuslimer tvingats i flykt från Anbarprovinsen.

Än en gång talar USA:s president Obama om ”omvärldens” skyldighet att hindra ett hotande folkmord enligt doktrinen om R2P (”resposibility to protect”). Det är ett argument som använts i tidigare konflikter för att motivera imperialistisk intervention i strid med FN-stadgan. Inte heller i detta fall har detta argument någon trovärdighet. Om USA verkligen vill förhindra folkmord – varför reagerar man då inte skarpt mot Israels massaker på palestinier i Gaza?

USA har genomfört förödande övergrepp mot Irak. Städer som Mosul, Falluja, Ramadi, Al Qaim, Samarra, Haditha, Rawa, Baquba, Tal Afar och långt fler har utsatts för omfattande amerikanska bombningar. Konsekvenserna kvarstår i form av döda och fördrivna människor, missbildade barn, raserad infrastruktur. De ansvariga för dessa krigsförbrytelser måste ställas till ansvar för sina brott.

Istället för att utkräva rättvisa har president Obama skyddat krigsförbrytarna och fortsatt deras krigspolitik med andra medel. Samtidigt som USA:s ledare fortsätter sin krigspolitik med förödande konsekvenser för Irak och andra länder och folk, maskerar de sig som en kraft för universell godhet.

Den diktatoriska regimen i Bagdad, tillsatt genom en sekteristisk författning dikterad av USA, kan aldrig besegra de mörka anti-humanitära krafter som IS representerar. Bara Iraks folk kan befria landet och återupprätta ett suveränt oberoende Irak. Det förutsätter en sekulär, demokratisk nationell enhetsregering, utan hänsyn till religion eller etnicitet.

Vi kräver stopp för USA:s krigspolitik och rättvisa för Irak. Krigsförbrytarna ska ställas inför rätta.

Vi kräver stopp för all utländskt intervention i Irak, från IS, men också från USA, Israel, Iran, Turkiet, Saudiarabien och Qatar.

Vi manar till stöd för de folkliga kraven på respekt för mänskliga rättigheter – för kristna, sunniter, shiiter, araber och kurder, för alla Iraks etniska och religiösa grupper!

Vi kräver att Sverige och världen ger all humanitär hjälp det irakiska folket behöver genom de internationella humanitära organisationerna!

Solidaritet med Iraks folk för ett fritt, enat och självständigt Irak!

Föreningen IrakSolidaritet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.