EU är en imperialistisk union och kan inte ändras av ett regeringsskifte

Inlägg av Makis Papadopoulos, på Böhmens och Mährens Kommunistiska Partis internationella konferens i Prag den 23-24 maj, medlem av KKE:s centralkommitté och ansvarig för centralkommitténs ideologiska kommitté.

Kära kamrater,
Inledningsvis skulle vi vilja tacka Böhmens och Mährens Kommunistiska Parti för att de har bjudit in oss till denna konferens. Den mycket korta perioden med SYRIZA vid makten i Grekland är upplysande för de som anser att EU:s imperialistiska karaktär kan ändras med ett regeringsskifte, att EU:s politik kan få en folkvänlig karaktär.

Syrizaregeringen främjar samtliga av NATO:s val i regionen och förbereder en ny överenskommelse som fortsätter med att driva den folkfientliga linjen. Denna folkfientliga linje har redan införts i vårt land. Förhandlingarnas utvecklingsväg gällande den grekiska frågan är en del av den generella konfrontationen som inbegriper Eurozonens hårda kärna. Frankrike och Italien utövar påtryckningar på Tyskland för att kunna ändra finanspolitiken.

För att i allmänhet kunna bedöma faran med ett nytt imperialistiskt krig och då särskilt händelseutvecklingen i Europa måste man undersöka följande frågor i deras helhet:
1. Motsättningarna mellan USA och Tyskland i tävlandet om Europas hegemoni.
2. Motsättningarna mellan det euro-atlantiska lägret, Ryssland-Kina och BRICS.
3. Utvecklingsvägen för huvudmotsättningen mellan kapital och arbete i varje land.

Dessutom är det viktigt vad gäller metodologi att förstå följande frågor:

A. Borgarklassernas gemensamma målsättningar och staterna som innefattas av en imperialistisk allians såsom EU som inte kan hämma den ojämna utvecklingen inom den imperialistiska alliansen och nationalstatens organisation som är grunden för kapitalistisk ackumulering. Av denna anledning är eurozonens framtid osäker och oviss. Av denna anledning utgör inte EU en permanent och stabil imperialistisk allians vilket illustrerades av krisen 2009 som skärpte och konsoliderade ojämnheten inom EU.
B. Det är också viktigt att förstå de ojämnlika förhållandena som är inneboende i det imperialistiska systemet, att det inte kan existera någon imperialistisk allians med jämlika förhållanden bland dess stater.

Därför är den enda effektiva strategin att kämpa för störtandet av monopolens makt i varje EU-land. Detta är en förutsättning och ett förhandsvillkor för ett grekiskt utträde ur EU till förmån för folket. KKE kämpar för ett utträde ur EU med folkets makt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.