Kritik riktas mot övningarna med Nato

Idag inleds Arctic Challenge Exercise, en av världens största militära flygövningar i år i norra Sverige. Sverige, Norge och Finland samarrangerar flygövningarna. ”Ett närmande till Nato är ett stort steg bort från den neutralitetsprincip vi alltid värnat om”, uppger SKP i sin kampanj mot Nato.

Övningarna kommer pågå i två veckor och upptar huvudsakligen luftrummet över Västerbotten och Norrbotten. P4 Norrbotten konstaterar att nio länder deltar i flygövningarna varav 6 är Natomedlemmar bland annat USA, Storbritannien, Frankrike och Tyskland, 115 militärflygplan och 3 600 personer. Huvudfokuset i övningarna ligger främst på anfall mot andra flygplan samt övervakning av luftrum.

Skarp kritik har framförts mot flygövningarna bland annat gällande stridsflygplanens inverkan på naturen och djurlivet, i synnerhet när de flyger lågt. Men övningsledaren och flottiljchefen vid F21 i Luleå, Carl-Johan Edström, säger till P4 Norrbotten:

– När det gäller sådana här typer av övningar så ligger det ju regeringsbeslut bakom, både när det gäller genomförande och vilka länder som deltar.

SKP är emot svenskt Natointräde. Partiet driver just nu en kampanj mot Nato (se kampanjsidan).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.