Greklands Kommunistiska Parti (KKE) om folkomröstningen

Greklands Kommunistiska Parti, KKE, anser att folket inför den folkomröstning som den grekiska regeringen SYRIZA-ANEL har utlyst, ska förkasta både Trojkans (EU, IMF, ECB) samt regeringens paket, eftersom båda paketen innehåller barbariska åtgärder som kommer att krossa arbetarklassen och pensionärerna. Å ena sidan finns alla tidigare lagar från föregående regeringar kvar och i verkligheten och indirekt försöker regeringen att legitimera sitt eget paket, som är den andra sidan av myntet. Regeringen lurar folket för att göra det medskyldigt.

Folket behöver inte välja mellan Skylla och Karybdis. Folket måste stå upp och uttrycka sitt motstånd till EU:mot alla de medel, metoder och nedskärningspaket som väntar.

Greklands Kommunistiska Parti anser att folkets svar i folkomröstningen måste bli: Nej till de förslag om överenskommelse som väntas, endera från Trojkan eller den grekiska regeringen. Ut ur EU!

Den grekiska regeringen lurar folket när den pratar om att respektera den folkliga viljan inför folkomröstningen. Folkviljan var under alla år att bli kvitt alla EU:s nedskärningspaket och de grekiska regeringarnas godkännande som även den nuvarande regeringen fortsätter att tillämpa och med det nya förslaget som lämnats till Trojkan, vilket kommer att förvärra läget.

Regeringen lurar folket genom att påstå att det inom EU finns en utväg ur den kapitalistiska utvecklingen, en väg ut ur den kapitalistiska krisen. Regeringen fortsätter att propagera att EU kan ändras och bli bra för folket- det EU som skapats för att stödja kapitalet. Självklart försöker de andra partierna inom oppositionen också att vilseföra folket med att problemet gäller euro eller drachma. Men det dilemmat är kapitalets, inte folkets.

KKE kommer att delta i folkomröstningen för att informera folket, arbetarklassen, de arbetslösa, ungdomarna om det som KKE anser behöver göras och vad som är folkets verkliga alternativ. KKE lade fram ett förslag till beslut i parlamentet om att lägga till två frågor. En om att folket ska få säga ja eller nej, också till den grekiska regeringens förslag och den andra att få säga ja eller nej till utträde ur EU och att de nuvarande nedskärningspaketen. Trots den konstitutionella rätten att kunna begära en sådan votering, vägrade regeringen detta. Därför kommer KKE att delta i folkomröstningen med en egen valsedel med budskapet ”Nej till trojkans och regeringens förslag till överenskommelse. Grekland ur EU!”

Redan igår med fortsättning i dag har en del ministrar som finansminister, Yianis Varoufakis deklarerat i media, att om Trojkan ändrar sitt förslag i någon mån kan de rekommendera SYRIZA:s väljare att rösta ja i folkomröstningen.

KKE:s medlemmar och sympatisörer kommer hela nästa söndag, den 5 juli att vara i alla vallokaler och distribuera valsedeln. Greklands Kommunistiska Parti organiserar nu möten i hela Grekland och fredagen den 3 juli äger ett stort protestmöte rum framför det grekiska parlamentet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.