Rapport från Grekland, torsdagen den 2/7

RIKTPUNKT I GREKLAND | Det är bara 3 dagar kvar till söndagens folkomröstning då det grekiska folket ska rösta om de accepterar Trojkans (EU, IMF, ECB) förslag till den grekiska regeringen (som Trojkan har dragit tillbaka).

Saken är att precis innan förhandlingarna avbröts mellan den grekiska regeringen och Trojkan, de krav som fanns från båda sidor var nästan identiska. Det gemensamma var att det grekiska folket skulle betala oavsett om det skulle gälla Trojkans paket eller den grekiska regeringens.

Den grekiska regeringen utlyste folkomröstningen samtidigt som regeringen deklarerade att detta är en del av förhandlingsprocessen.

Greklands Kommunistiska Parti, KKE, försökte först i parlamentet påverka frågeställning i valsedeln. När regeringen inte accepterade någon ändring, kom KKE ut och uppmana det grekiska folket att rösta nej till både trojkans- och regeringens paket och för ett utträde ur EU! KKE tryckte en egen valsedel som man kommer att distribuera utanför alla vallokaler.

Denna vecka stängde alla banker, regeringen satt upp en gräns på högst 60 euro för uttag, som blev 50 euro, då 20-euro sedlarna är för få. Många pensionärer som inte har egna kort kunde inte alls få sin pension. Regeringen öppnade några banker och tusentals pensionärer köade utanför de bankerna.

Många arbetsgivare tog också chansen för att inte betala lönerna till arbetare på många arbetsplatser.

Den borgerliga oppositionen försöker utnyttja situationen för att skrämma upp folket och argumentera att regeringen vill föra Grekland utanför EMU och EU. Detta är en stor lögn, då hela regeringen och premiärministern själv, deklarerar i alla toner att Grekland ska vara kvar inom EMU, EU och NATO och regeringen ifrågasätter inte detta.

KKE anser att om man röstar Ja, då man accepterar EU:s paket. Om man röstar Nej, man accepterar i verkligheten regeringens paket, den enda som finns som förslag, som leder till samma resultat.
Därför den enda alternativ för folket som inte vill hamna i en fälla som systemet förbereder är att lägga KKE:s valsedel på söndagen.

Ikväll äger en stor demonstration/protestmöte rum från KKE i Aten och många sådana möten äger rum i hela Grekland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.