Kommunisterna aktiva i norskt lokalval

Den 14 september går norrmännen till lokalval. Norges Kommunistiska Parti ställer upp i flera kommuner. Harald Ø. Reppesgaard, som är redaktör för NKP:s tidning Friheten, säger att det är en god stämning.

NKP deltar på möten som arrangeras av fackföreningsrörelsen, miljöorganisationer och i möten om migrationspolitik, i de kommuner partiet ställer upp i, berättar Harald Ø. Reppesgaard och fortsätter:
– Varje dag står vi på stan med flygblad, affischer, Friheten, och vallistor.

Varför ska man rösta på NKP?
– Man ska rösta på NKP som är det enda arbetarpartiet som har det socialistiska samhället som ett framtidsmål. Vi förespråkar arbetarmakt gentemot kapitalmakt, har det som huvudparoll och vill ha äkta demokrati som består av arbetarklassens herravälde.
– NKP är principfasta i kampen mot privatisering av samhällets egendom och styrning som exempelvis hälsovården, undervisning, transport och gruvdrift.

Harald Ø. Reppesgaard påtalar att NKP är det enda fredspartiet som går mot Nato och deras krig i världen.
– Vi vill ha Norge ut av vårt handelsavtal med EU (EØS) som kräver att vi ska lägga landets råvaror, naturresurser, industri och viktiga tjänster för folket ut på anbud och som kan köpas upp av de internationella monopolen.

De viktigaste frågorna i lokalpolitiken för NKP är, enligt Harald Ø. Reppesgaard:
– Bevara småsjukhusen och upprätthåll små skolor i distrikten, öka bemanningen på äldreboende och sjukhem, flera lärare i skolan, bygg kommunala hyreslägenheter med rimlig hyra, bygg ut kollektivtrafiken som ska drivas av kommunerna – inte privata, de lokala energiverken ska ägas av kommunerna eller stat.
– Vi har också ett flygblad om immigranter från Syrien, Irak, Libyen där vi menar att vi ska hjälpa men som också förklarar varför Nato och Norge har bombat deras länder och samhällen.

”En principfast politik”
Han talar om att NKP har många som besöker partiets valbodar och stånd.
– Det är skolelever som ska lära om norsk demokrati och har många frågor om vad kommunismen är och vilka frågor vi driver.

Vuxna människor och äldre är överraskade över att NKP och Friheten existerar och menar att partiet står för en principfast politik mot storkapitalets makt, nämner Harald Ø. Reppesgaard.
– På grund av det kalla kriget har NKP varit förtiget och anonymiserat i media och folk är nyfikna på vad kommunisterna vill idag.

NKP får många politiska, principiella och ideologiska frågor som besvaras och diskuteras i valbodarna.
– Vi träffar även provokatörer och rena antikommunister. Men en hel del har sagt att de förhandsröstat på NKP. Vi får se, säger han.

Innan vi skiljs åt säger Harald Ø. Reppesgaard att det är en god stämning och komfortabelt att vara kommunist.

Fredrik Jönsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.