Munkavlelagen – ett allvarligt hot mot arbetarrörelsen

[pullquote]… En politik som nu förs av Mariano Rajoys regering, men som tidigare fördes av socialdemokratiska regeringar.[/pullquote]SPANIEN. Det styrande högerpartiet i Spanien Partido Popular menar att ”munkavlelagen” (officiellt medborgarskyddslagen) som trädde i kraft den 1 juli år ska upprätthålla ”den allmänna ordningen” i landet.

I och med lagens införande är det nu otillåtet att fotografera poliser i tjänst. För den som bryter mot lagen väntar sanslösa böter. Enligt lagen är det till exempel bötesbelagt att demonstrera framför till exempel myndighetsbyggnader. Bötesbeloppet kan vara upp till fem miljoner kronor.

Massiv kritik har riktats mot lagen, däribland för att den kraftigt begränsar demonstrationsrätten och yttrandefriheten. Munkavlelagen för utan tvekan tankarna till francofascismens dagar.

astor-garcía-pcpe
Ástor García.

Ástor García, chef för internationella frågor i Spanska folkens kommunistiska partis (PCPE) centralkommitté, säger till Riktpunkt att medborgarskyddslagen som trädde i kraft i juli i år är den största attacken, de senaste åren, på samlings- och demonstrationsrätten såväl som på yttrandefriheten och på informationsfriheten.

– I grund och botten är de viktigaste grunddragen i den nya lagen utökandet av administrativa maktbefogenheter för att förhindra massmöten eller demonstrationer, att skärpa straffskalan vid ”obstruktion av polisiära handlingar” inklusive spridning av bilder på poliser vilket i grund och botten syftar till att förhindra publicering av bilder på poliser som slår demonstranter, säger Ástor García och fortsätter:

– Dessutom, och detta är kanske det allvarligaste problemet med lagen, att bedömningen av eventuellt begångna brott, inklusive tolkningen av det beteende som nu möjligen lagförs som brott, lämnas i polisens händer och inte i domarnas. Detta inskränker möjligheterna för de människor som riskerar att bli åtalade att få sin sak prövad på ett rättvist sätt. Sammantaget, med denna lag kan vilken demonstration som helst betraktas som en kriminell handling om polismyndigheterna gör den bedömningen, något som direkt kan utnyttjas för att tysta ner vilken protest som helst.

Att lagen benämns som munkavlelagen i folkmun är illustrativt för hur den uppfattas i Spanien, anser Ástor García.

– Denna benämning uttrycker inte enbart partiets åsikt, utan även andra politiska och samhällsorganisationers uppfattning att det är en lag som har för avsikt att kriminalisera någon som helst form av arbetar- eller folklig protest i ett särskilt allvarligt skede, då det är många attacker på de arbetsrättsliga och samhälleliga rättigheterna för de hårt arbetande i vårt land.

Har lagen fått några direkta konsekvenser för partiet?
– Ja, i skrivande stund har vi flera kamrater som redan har blivit anklagade under denna nya lag. Vi är övertygade om att fler exempel snart kommer att uppenbara sig. Ni måste ta i beräkningen att en person som deltar i en demonstration, en strejk eller ett fredligt massmöte orättfärdigt kan ställas inför rätta. Vi tror att de viktiga mobiliseringarna som planeras mot Nato:s manövrar under benämningen “Ett kritiskt ögonblick 2015” med start i oktober kommer bli ögonblicket för det fullständiga och våldsamma verkställandet av den nya lagens sammanlagda konsekvenser.

Ástor García understryker att lagen drevs igenom i början av sommaren och det är en tid då politiska sammankomster inte är så frekventa.

– Hursomhelst är det tydligt att vi inom de närmaste månaderna inte kommer få se så många bilder på polisvåld som vi vant oss vid de senaste åren. Som tur är finns andra medier idag, inte bara de som tillhör stormonopolen, och som gör det möjligt att inte bara fördöma och dokumentera polisbrutalitet utan också de förvrängda nyheter som senare publiceras av de stora medierna.

Denna lag är ett steg framåt i den repressiva upptrappningen som den nuvarande regeringen tillämpar på alla nivåer, betonar han.

– Lagen är inramad inom ett tydlig angrepp mot vårt lands arbetande folk när det gäller deras demokratiska, ekonomiska, arbetsrättsliga och sociala rättigheter. Som jag nämnde tidigare, drevs munkavlelagen igenom av Partido Popular med absolut majoritet och inte under vilken tidpunkt som helst, utan när det förekom massprotester mot vräkningar, mot massuppsägningar, mot nedskärningar inom hälsovården, utbildningsväsendet och andra grundläggande rättigheter, när pensionärerna såg att de fick mindre i pension eller när priset på deras mediciner höjdes.

– Innan denna lag trädde i kraft var redan 300 fackföreningsmedlemmar anklagade för brott för att de deltagit som blockadvakter under generalstrejkerna. Från och med nu kommer sådana fall öka, då lagens huvudsakliga mål är att tysta ner protesterna mot politiken som gynnar storkapitalets intressen. En politik som nu förs av Mariano Rajoys regering, men som tidigare fördes av socialdemokratiska regeringar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.